Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Německo vyhrálo ME 19

Sport

  22:10
JABLONEC - Fotbalisté Německa triumfovali na evropském šampionátu hráčů do 19 let, který hostila Česká republika. Semifinálový přemožitel domácího výběru porazil v dnešním finále v Jablonci nad Nisou Itálii 3:1 a slaví první mládežnický titul od roku 1992. Oba celky dohrávaly zápas v deseti.

Němci dotáhli své tažení až k titulu. foto: ČTK

Souboj dvou neporažených mužstev a vítězů základních skupin začal velkou šancí italské hvězdy Paloschiho. Postupně však získávali převahu Němci a svoji aktivitu zúročili ve 24. minutě. Po sérii italských chyb se balon odrazil na hranici vápna k Larsi Benderovi, jenž nedal Fiorillovi krásnou střelou do horního rohu šanci.

Za pár minut přišla nešťastná dvouminutovka německého kapitána Jungwirtha. Obránce Mnichova 1860 dostal v krátkém sledu dvě žluté karty a musel v 36. minutě předčasně pod sprchy.

Italové se tlačili dopředu, ale Němci i v deseti poměrně s přehledem bránili a navíc vyráželi k rychlým brejkům. V 61. minutě se protáhl nedůraznou obranou Gebhart, přihrál Sukuta-Pasuovi a útočník, který svou čtvrteční brankou vyřadil z turnaje náš tým, poslal míč podél Fiorilla podruhé do italské sítě.

Dvacet minut před koncem se síly na trávníku vyrovnaly, po druhé žluté kartě následoval Jungwirtha italský bek Gentili. Němci pak s přehledem kontrolovali hru a nerozhodila je ani snižující trefa Raggia Garibaldiho, na kterou vzápětí hlavou odpověděl nepokrytý Gebhart.

Tým vedený bývalým slavným kanonýrem Horstem Hrubeschem sesadil z trůnu pro evropského šampiona Španěly a získal vůbec první titul v kategorii devatenáctiletých od zavedení nového systému soutěže v roce 2002.

Německo "19" - Itálie "19" 3:1 (1:0)

Branky: 24. L. Bender, 61. Sukuta-Pasu, 79. Gebhart - 77. Raggio Garibaldi. Rozhodčí: Collum (Skot.) - Myrmus (Pol.), Van Roekel (Niz.). ŽK: Jungwirth, Gebhart, Kopplin - Gentili, Bonaventura, Tagliani. ČK: 36. Jungwirth - 70. Gentili. Diváci: 4133.