Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nesmíme být pasivní, apeluje stoper Hubník

Sport

  15:37
PRAHA - Obránce fotbalové reprezentace Roman Hubník pevně doufá, že španělští mistři světa a Evropy uvíznou v taktické pasti, kterou na ně v pátečním zápase evropské kvalifikace český tým chystá. Hubník už v březnu v prvním vzájemném duelu na vlastní kůži okusil sílu soupeře v Granadě, kde Češi v poslední dvacetiminutovce neudrželi vedení a odjeli s prohrou 1:2. Vyzbrojeni takovou zkušeností teď budou usilovat o příznivější výsledek, který by je přiblížil k baráži.

Španělsko - Česko (Villa a Hubník). foto: ČTK

Čeští reprezentanti od pondělního srazu pilují taktiku, s níž by rádi španělský tým na Letné zaskočili. Podle Hubníka jde o to, aby reprezentanti na hřišti splnili tří klíčové body svého plánu. "Zaprvé musíme hodně zahustit střed hřiště. Tím můžeme zamezit tomu, aby španělští záložníci v čele s Xavim dokázali dávat kolmice za naši obranu na své útočníky, čímž hrozí nejvíc. A pokud možno nesmíme být pasivní, protože když v útoku nepodržíme míče, tak se na nás pořád budou valit španělské útoky," líčil na dnešním setkání s novináři Hubník. "Teoreticky se to plánuje docela lehce, na hřišti už realizace bývá trochu těžší," podotkl s úsměvem.

Když ale Češi své záměry dokážou naplnit, mohou podle Hubníka velkého favorita zaskočit. "Nutné je i to, abychom vydrželi v absolutní koncentraci celý zápas. Španělům stačí opravdu málo, aby chybu soupeře využili. Proti nim musí být soustředění dvakrát větší než v jiných zápasech. Přesvědčili jsme o tom už sami ve Španělsku," připomněl Hubník, že Češi v Granadě v závěru inkasovali dvakrát během tří minut.

Hubník hájí barvy Herthy Berlín. V létě s ní oslavil návrat do Bundesligy.

Rodák z valašského Halenkova dopředu upozorňuje, že se fotbalisté nemohou pustit do otevřené a odvážné partie. "Ano, chceme se snažit o podporu ofenzivy a hrát dopředu víc než v prvním utkání ve Španělsku. I fanoušci asi čekají, že nebudeme jen bránit. Ale se Španělskem nejde hrát tak, že bychom je začali presovat před jejich brankou. To si proti nim nedovolí ani taková Francie nebo Anglie," uvedl Hubník. "Oni na tom jsou tak dobře, že i pod tlakem vyjedou ven a zase by se to na nás valilo. Hráli by s námi takové bago. Proto musíme s jejich bráněním začínat někde kolem půlky hřiště. Vlastní styl se Španělům asi moc vnucovat nedá." Český tým by rád soupeře donutil k tomu, aby útočné akce vedl spíše po krajích hřiště než středem. "Když dobře pokryjeme střed, tak oni budou muset hrát spíš po stranách. A pro nás bude jednodušší takové útoky odvracet," uvedl Hubník.

Obránce Herthy Berlín se už několik dní připravuje i na to, že si "užije" zápas, jehož náročnost se v současnosti s žádným jiným nedá srovnávat. Už ve Španělsku poznal, jak duel s aktuálně nejlepším týmem planety dá fyzicky zabrat.

"Když hrajete proti týmu, který vám míč moc nepůjčí, tak síly ubývají hodně rychle. Španělé jsou takoví, že během malé chvíle dokážou míč vybojovat rychle zpátky a zase vás nutí jen běhat. V jiných zápasech jsou fáze, kdy se držení míče střídá, se Španěly to je jiné," řekl Hubník. V březnovém utkání obránci ani neměli myšlenky na to, že by podpořili útok, jak se v moderním fotbale sluší. "Já jsem většinou stál patnáct metrů od naší brány a dělal jen krátké posuny do stran, dopředu a dozadu. Spíš jsme si připadali jako obránci v minulém století, kteří se také dopředu nepouštěli," porovnával s úsměvem.

Národní tým nepovažuje duel s věhlasným sokem za předem ztracený. Například dnes trenér Michal Bílek pouštěl svým hráčům sestřihy ze zářijového přípravného utkání Španělska s Chile, které brzy senzačně vedlo o dvě branky, aby domácí ve druhém poločase skóre pracně otočili. "Chilané hráli v prvním poločase skvěle takticky, na něco podobného bychom chtěli navázat," uvedl Hubník.

Autoři: ,