Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Busta zabitého generála i špatné hřiště. Proč kluby z Arábie nehrály v Íránu

Brazilský útočník Neymar z al-Hilálu se spoluhráči během tréninku na stadionu Azadi v Tehránu před zápasem asijské Ligy mistrů proti Mazadaranu. foto: Reuters

Dělníci na rozlehlém stadionu Azadi v Teheránu vytrhávali trávníkové pláty, které rostly mimo hrací plochu, a přemisťovali je na poničená místa na hřišti. Slavný brazilský útočník Neymar z al-Hilál se zděsil: „Tohle není možné.“ Na tom se má hrát Liga mistrů?
  16:46

Po sedmi letech Asijská fotbalová konfederace dovolila, aby íránské a saúdskoarabské kluby mohly v tamní Lize mistrů hrát vzájemná utkání doma.

Kvůli politickému napětí mezi oběma zeměmi a obavám o bezpečnost se mužstva od roku 2016 utkávala na neutrálním hřišti.

Cristiano Ronaldo z al-Nassru v utkání asijské Ligy mistrů proti klubu Istiklol Dušaneb z Tádžikistánu.

Poprvé na souboj došlo před dvěma týdny. Na stadionu Azadi v Teheránu proti domácímu týmu Persepolis nastoupil an-Nasr s Cristianem Ronaldem. Hrálo se před zavřeným hledištěm kvůli trestu za předchozí chování fanoušků Persepole a hosté zvítězili 2:0.

Jenže při dalším střetu íránského a saúdskoarabského klubu nastal obří problém. Šedesát tisíc diváků v Isfahánu se fotbalu nedočkalo.

Hostující hráči z al-Ittihádu, kde působí například známý francouzský středopolař N’golo Kanté či brazilský záložník Fabinho, odmítli vyjít z kabiny.

Hráči saúdskorabského klubu al-Ittihad přijíždějí na stadionu v Isfahánu. Nakonec proti domácímu Sepahánu nenastoupili. Důvodem byla busta zabitého íránského generála Solejmaního u vchodu na hřiště.

Důvod? Busta íránského generála Kásema Solejmaního u vchodu na hřiště. „Zápas byl zrušen kvůli neočekávaným a nepředvídatelným okolnostem,“ uvedla asijská konfederace.

„Naší prioritou je zajistit bezpečnost a ochranu hráčů, rozhodčích, diváků a všech zúčastněných stran. Neodehraný zápas budou řešit příslušné orgány konfederace.“

Kásem Solejmaní byl prominentním generálem islámských revolučních gard Kuds. V lednu 2020 byl zabit poblíž bagdádského letiště v Iráku při náletu dronu Spojených států. Vládnoucí režim v Íránu ho považuje za mučedníka.

Ohrožen je však i další zápas saúdskoarabského klubu v Íránu. V úterý večer na Azadi v Teheránu se měl proti Mazandaranu představit al-Hilál s nedávnými hvězdami elitních evropských klubů.

V al-Hillálu jsou spoluhráči Neymara marocký brankář Búnú (Sevilla), senegalský stoper Koulibaly (Neapol, Chelsea), srbský středopolař Milinkovič Savič (Lazio), jeho krajan Mitrovič (Fulham, Newcastle), portugalský záložník Ruben Neves (Porto, Wolverhampton) či brazilský útočník Malcolm (Barcelona, Zenit Petrohrad).

„Nechci být odpovědný za nevhodné podmínky na stadionu Azadi,“ řekl domácí trenér Mehdi Rahmati na pondělní tiskové konferenci.

Klub sídlí ve městě Qaem Shahr poblíž Kaspického moře. Jelikož má stadion jen pro patnáct tisíc diváků, atraktivní duel Ligy mistrů byl přesunut na osmdesátitisícové Azadi do Teheránu.

„Když jsme se tam trénovali, trávník se pokoušeli dát dohromady, ale to se jim nedařilo, ať se snažili sebevíc,“ podotkl Rahmati.

Tisková konference saúdskoarabského klubu al-Hilál před zápasem Ligy mistrů v Teheránu proti Mazadaranu. Druhý zprava trenér Jorge Jesus.

Jeho protějšek Jorge Jesus k tomu na tiskovce řekl: „al Hilál má v asijské Lize mistrů skvělou historii a naším cílem je v tom pokračovat a vyhrávat. Doufám, že hřiště bude v takovém stavu, aby oba týmy předvedly dobrý fotbal.“

Nejspíš nepředvedou. V pondělí večer, kdy už bylo po tiskových konferencích, dostal al-Hilál pokyn, aby opustil Írán a vrátil se do Saúdské Arábie. Očekává, že zápas bude odložen.

Autor: