Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Nezdar mistrů. Obhájit titul zvládla jen Barcelona

Sport

  8:00
PRAHA - Zranění, výsledkové krize, přílišná očekávání či selhání hráčů i trenérů. To jsou důvody, proč čtyři z pěti předních fotbalových lig v Evropě v minulých týdnech poznaly jiné mistry než před rokem. Obhájci titulů v Německu, Anglii, Francii a Itálii posílali gratulace rivalům, od nichž se ve dvou případech úspěch ani nečekal. Pouze Barcelona znovu vládne Španělsku. Jaké byly boje o trofeje v nejslavnějších soutěžích starého kontinentu?

Barcelona - Real (Guardiola a Messi). foto: Reuters

Španělsko. Šokující porážka Barcelony ve druhém kole s nováčkem z Alicante nastartovala dechberoucí sérii jednatřiceti zápasů bez porážky a od října také sedmnácti vítězství v řadě. Jedním z nich bylo i El Clásico, ve kterém Barcelona doma deklasovala 5:0 Real Madrid, utnula rivalův nejlepší vstup do sezony v historii klubu a vystrčila ho z čela tabulky. Všichni zase vyzdvihovali moderní fotbal, v němž je dirigentem záložník Xavi a střelcem opěvovaný Lionel Messi. Třetí titul za sebou už si Katalánci nenechali ujít. "Real si pod trenérem Josém Mourinhem nevedl vůbec špatně, ale znovu doplatil na to, že Barcelona měla výjimečnou sezonu," vysvětluje trenér Josef Csaplár.

Grafika: Evropské fotbalové soutěže.

Francie. V roce 2009 skončila sedmiletá dominance Lyonu, a k úspěšné historii se tak mohly vrátit jiné kluby. Předloni se radovali fanoušci Bordeaux, loni Marseille a letos po 57 letech i Lille. "Je to pro mě velké překvapení. Pořád jsem čekal, že titul nakonec získá jeden z favoritů," přiznává Csaplár. Jenže Lyon dál marně vyhlížel návrat zlatých časů a úřadující mistři z Marseille měli v jednu chvíli zraněné hned tři klíčové útočníky. Lille je už několik let černým koněm soutěže, ale až potíže soupeřů nahrály titul kvalitnímu týmu kolem dvacetiletého belgického supertalentu Edena Hazarda.

Itálie. Do sezony vstupoval Inter Milán jako král Evropy, jenž vyhrál Ligu mistrů, popáté v řadě italský titul a pošesté v historii domácí pohár. Jenže nový trenér Rafael Benítez nedokázal navázat na dědictví slavného Portugalce Mourinha. Před Vánoci měl najednou blíž k sestupu než trofejím. "Byl rozložený zevnitř. Jedničku si ale zaslouží, protože se vzchopil a dotáhl na druhé místo," chválí Csaplár. Inter chytil druhý dech až pod dalším trenérem Leonardem, ale na tempo městského konkurenta to nestačilo. Titul slavil po sedmi letech AC Milán a dal podnět k přemýšlení kritikům, kteří tvrdili, že má přestárlý výběr. "Klub disponuje mnoha zkušenými hráči, ale má také velmi mladý a svěží přístup k práci. Postupuje na základě vědeckých studií," brání italského mistra Csaplár.

Anglie. Obhajující Chelsea vstoupila do sezony jako uragán. I jejího českého brankáře Petra Čecha překvapilo, jak lehce soupeře drtila a vládla Anglii. Jenže pak se londýnský klub zadrhnul. Od 13. listopadu vyhrál pouze dva zápasy z deseti. "Ukázalo se, že rozhodující je dlouhodobá vyrovnanost výkonů a výsledků," říká Csaplár. Zatímco Chelsea se postupně loučila s nadějí, forma Manchesteru United vygradovala až k titulu.

Německo. Celé Německo poulilo nevěřícně oči nad tím, s jakou grácií kráčel za prvním titulem od roku 2002, kdy v jeho dresu zářili ještě čeští fotbalisté Tomáš Rosický a Jan Koller. Mladý tým poskládal stratég Jürgen Klopp a vtiskl mu atraktivní ofenzivní styl. "V Dortmundu zapadlo všechno do sebe – hráči, trenér i vedení klubu. Titul je pro ně odměnou, ale vděčí i fanouškům, které mají zdaleka nejvěrnější a nejpočetnější," tvrdí Csaplár. To obhájce z Bayernu Mnichov zažil po úspěšné sezoně strmý pád. Bez dlouhodobě zraněných klíčových opor se nezmohl na víc než třetí místo v tabulce.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!