Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nizozemsko - Ekvádor 1:1, Jihoameričané nakonec na otočku nedosáhli

Ekvádorský útočník Enner Valencia zblízka doráží míč za záda brankáře Andriese Nopperta z Nizozemska. foto: AP

Fotbalisté Ekvádoru remizovali s Nizozemskem 1:1 a připravili jej o možnost předčasně postoupit do osmifinále. V úvodu utkání otevřel skóre Gakpo, jihoamerický tým byl ale aktivnější a srovnal zkraje druhého poločasu díky dorážce Valencii. Situaci ve skupině A tak budou rozhodovat třetí zápasy.
  19:11aktualizováno  19:14

Skupinu měli dobře rozehranou a po druhém utkání mohli postoupit. Jenže si situaci zkomplikovali nevýrazným a mdlým výkonem. Nizozemci sice do zápasu vstoupili dobře, už v šesté minutě bombou k tyči propálil brankáře Gakpo.

Jenže tato nenápadná akce se nakonec stala ojedinělým nizozemským výpadem.

Zbytek zápasu měli pod kontrolou Ekvádorci.

Ihned po nepovedeném začátku se nadechovali a vysokým presinkem ohrožovali obranu soupeře, která najednou měla spoustu práce s jihoamerickými útočnými výpady.

Po půl hodině překonal obranu Valencia, který si míč navedl na levou a padající ranou poprvé prověřil brankáře Nopperta.

Tlak narůstal a Ekvádorci hráli čím dál ve větší pohodě.

Díky tomu si vytvářeli i množství standardních situací. Tu přímý kop, támhle roh.

Až se Jihoameričané konečně radovali, šikovnou teč Estupiňána na konci poločasu ale nakonec rozhodčí neuznali kvůli postavení Poroza ve výhledu brankáře.

Ani poločasová přestávka a nástup Depaye nepřinesly žádnou změnu ve výkonu evropského týmu. Rozehrávka kulhala, počet chyb stoupal.

Čehož ochotně využívala jihoamerická ofenziva. Napadající hráči získali míč na polovině soupeře, z levé strany pálil Estupiňán a Noppert zvládl pouze vyrazit pod nohy Valencii, který z dorážky srovnal. Šestá ekvádorská trefa na mistrovství světa za sebou, kterou obstaral právě on.

Útočník, jehož start byl po zranění kolene z prvního utkání proti Kataru nejistý, táhl svůj tým ve snaze obrat o body favorita. A to se mu povedlo.

Další minuty totiž patřily stále Ekvádoru, jeho hráči byli hladovější, soupeři dovolili ve druhé půli pouze jednou vystřelit.

Ale ani další příležitosti a bomba Platy, která skončila na břevně, nakonec nevedly k velkému vítězství.

O postup budou Jihoameričané hrát v úterý proti Senegalu, který má o bod méně. Osud tak mají ve svých rukou. To samé platí pro Nizozemce, kteří k jistotě musejí porazit Katar.

Autor: