Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ajax a další dno. Od Feyenoordu schytal největší debakl, šéfa podezírá z podvodu

Fotbalisté Ajaxu inkasují další gól v derby s Feyenoordem. foto: Profimedia.cz

Ještě na podzim se prali na sestupových příčkách, postupně už v nizozemském Ajaxu vyzkoušeli tři trenéry a vyměnili také klubového šéfa. Sezona hrůzy ale pokračuje, v posledním kole utrpěl slavný fotbalový klub největší porážku v derby s rotterdamským Feyenoordem, se kterým v neděli padl 0:6.
  14:09

Gólem k potupě přispěl i bývalý sparťanský obránce Dávid Hancko, který v nastavení prvního poločasu zvýšil na 3:0. Český reprezentant Ondřej Lingr nastoupil za vítěze od 74. minuty.

„Byla to bída, zaostávali jsme ve všem,“ řekl poté kouč Ajaxu John van´t Schip ESPN. Ten je v sezoně už dokonce třetím klubovým trenérem.

Jeho svěřenci klesli na šesté místo, což je proti startu sezony, kdy byl Ajax chvíli poslední, ještě celkem úspěch. Majitele 36 nizozemských titulů tak v příštím ročníku čeká nejspíš jen play off o postup do Konferenční ligy.

Dávid Hancko skóruje v utkání mezi Feyenoordem a Ajaxem.

U toho už ale stávající trenér jistě nebude. Ovšem to není jediná personální záležitost, kterou rozložený klub řeší.

Před týdnem totiž suspendovalo teprve v březnu jmenovaného generálního ředitele Alexe Kroese. Důvod?

Dovolte nejdřív ještě trochu kontextu.

Jeho předchůdce opustil funkci už v srpnu, Kroese nizozemský gigant sice podepsal obratem, jenže kvůli klauzuli z předchozí štace v Alkmaaru nemohl stejnou činnost vykonávat ještě půl roku.

Jenže hned s jeho březnovým nástupem do funkce se přišlo podle externí analýzy klubové dozorčí rady na to, že v týdnu před srpnovým oznámením jeho „přestupu“ nakoupil 17 tisíc akcií Ajaxu a jako zasvěcená osoba se dopustil nelegálního obchodování.

Suspendovaný generální ředitel Ajaxu Alex Kroes.

„Jsme hluboce zklamaní, že se něco takového stalo v našem klubu. Alexovo jednání není v souladu s hodnotami Ajaxu. Načasování obchodu jasně naznačuje, že byl porušen zákon, a to nemůžeme tolerovat. Shodli jsme se, že Alexovo pokračování ve funkci není možné,“ uvedl předseda dozorčí rady Michael van Praag.

Kroes se ale brání, na svém LinkedInu uvedl, že „akcie postupně nakupoval všude možně a pouze z jeho vlastních peněz“.

Hodlá se podle nizozemské agentury ANP zároveň obrátit na nizozemský dozorčí orgán AFM, který dohlíží na obchodování na finančních trzích.

„Když jsem je kupoval, ještě jsem s Ajaxem žádnou dohodu neměl. Měl jsem jen dobrý pocit z toho, jakým směrem se bude klub ubírat. Považoval jsem to za pozitivní signál, který má vyzařovat důvěru v klub a ostatní akcionáře. Být toho zkrátka součástí – doslova i obrazně,“ uvedl Kroes.

Ajax v této sezoně netrápí jen žalostná sportovní stránka, vždyť za přestupy v létě utratil přes sto milionů eur! Výsledkem je jen chaotická hra a ztráta třiatřiceti bodů na vedoucí PSV. A to ještě před dvěma lety slavil titul.

Na další si v konkurenci rozjetých PSV a Feyenoordu zřejmě dlouho počká.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!