Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Nizozemci zase bavili. Porazili Austrálii a téměř jistě postupují

Sport

  19:58
PORTO ALEGRE - Nejzábavnější mužstvo na mistrovství světa znovu rozdávalo radost. Nizozemští fotbalisté ve svém druhém utkání na šampionátu v Brazílii porazili Austrálii 3:2 a téměř jistě si zajistili postup do osmifinále.

Australané nemohou uvěřit ztráty vedení v zápase s Nizozemskem. foto: ČTK/APReuters

Byl to útočný festival, padly krásné i kuriózní góly, znovu se trefili Van Persie a Robben. Nizozemci vyhráli na turnaji i druhý zápas, mají aktivní skóre 8:3, které rozhoduje v případě bodové rovnosti.

Austrálie naopak podruhé prohrála a je krok od vyřazení. Její teoretická naděje leží v porážkách Chile se Španělskem a Nizozemskem. Sama pak v závěrečném duelu musí zdolat Španělsko a mít lepší rozdíl skóre než Chile i obhájci zlata.

Trefili se opět Van Persie i Robben

"Je to velké zklamání. Sice jsme hráli proti skvělému soupeři a předvedli velmi dobrý výkon, ale nemáme žádný bod," řekl australský trenér Ange Postecoglou.

Nizozemci ve svém prvním zápase rozstříleli Španěly 5:1 a nepředpokládalo se, že by s Australany zaváhali. Když však v 54. minutě dostali gól na 1:2... Ne, ne, k senzaci bylo pořád daleko.

Ale duel jednoznačný průběh rozhodně neměl. Australané, nejhůře postavený tým světového žebříčku ze všech účastníků šampionátu, statečně vzdorovali. V první půli měli dokonce i víc šancí.

Nizozemci museli tvořit hru, což jim nevyhovuje. Vždyť Španěly znemožnili především z brejků. Díky rychlému kontru dali gól i Australanům. Robben si obhodil protihráče už na polovině hřiště a běžel, běžel, běžel. Jelikož ho obránci nechali projít až do vápna, levačkou vystřelil k protilehlé tyči - po dvaceti minutách to bylo 1:0.

Robben dal svůj třetí gól na turnaji a dlouho trefu slavil. Radostí snad omámil celé mužstvo, které vzápětí inkasovalo. Dlouhý pas z poloviny hřiště, de Vrij jen stínoval Cahilla, který levačkou, svou slabší nohou, vykouzlil nádherným volej. Z dvanácti třinácti metrů střílel do středu brány, míč se odrazil od břevna a zaplul do sítě.

Pak vedli Australané. Krátce po půli trefil centr Janmaata do ruky, alžírský sudí chvíli váhal a nakonec odpískal penaltu. Australský kapitán Jedinak penaltu proměnil. Vzápětí však znovu bylo vyrovnáno. Nechat ve vápně volného Van Persiho = gól.

Útoky se střídaly na obou stranách, sympatický výkon Australanů gradoval. V 68. minutě Oar už byl ve střelecké pozici, ale ještě ji vylepšoval. Jenže spoluhráči místo po zemi před prázdnou bránu přihrál příšerně a Leckie musel zakončovat hrudí. Brankář Cillessen míč nadvakrát kryl, poslal ho dopředu a střídající Depay napřáhl z dobrých 25 metrů. Střílel po zemi, ale nepříliš nebezpečnou ránu Ryan propustil mezi rukama a pak se chytil za hlavu - 3:2 pro Nizozemsko.

Na zvrat už pak Australané neměli, naopak favorité si do otevřené obrany vypracovali další šance.

"Soupeř nás překvapil, jak hrál dobře. Nám to v první půli nešlo, měli jsme špatný pohyb, povedli se nám jen dva brejky, jinak nic. Byli jsme pod tlakem," líčil nizozemský kapitán Robin van Persie. "Po přestávce jsme se zlepšili."

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:

  • Austrálie - Nizozemsko 2:3 (1:1)
    Branky: 21. Cahill, 54. Jedinak z pen. - 20. Robben, 58. Van Persie, 68. Depay. Rozhodčí: Haimúdí (Alž.) - Achik (Mar.), Etchialí (Alž.). ŽK: Cahill - Van Persie. Diváci: 42.877.
Autor: