Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Van Gaalovi střídání nevyšlo a tvrdí: Zápas o třetí místo je nesmysl

Sport

  13:05
PRAHA - Po čtvrtfinále mistrovství světa ve fotbale byl trenér nizozemské reprezentace Louis van Gaal považován geniálního stratéga. Před penaltami s Kostarikou mu vyšel tah s náhradním brankářem Timem Krulem. Jenže v semifinále proti Argentině zůstal na hřišti Jasper Cillessen. „Kdybych měl možnost, vystřídal bych takhle znovu, ale nemohl jsem,“ litoval kouč Nizozemska.

Lousi van Gaalovi v semifinále fotbalového MS střídání nevyšlo. foto: Reuters

Kouči Van Gaalovi znemožnily použít předchozí trik znovu zdravotní a jiné potíže hráčů v základní sestavě. Ze hřiště šli postupem času Bruno Martins Indi (špatné bránění, žlutá karta), Nigel de Jong (nedávné zranění třísel) a kapitán Robin van Persie (vyčeprání). A to se později ukázalo jako problém...

Jelikož na začátku prodloužení místo Van Persieho přišel na hřiště Huntelaar, který měl podle trenérových slov větší šanci skórovat. „Ale když nedáte branku, jakékoliv střídání je špatné,“ uvědomuje si nizozemský trenér.

V tu chvíli bylo jasné, že na pokuté kopy zůstane v bráně Cillessen. Ten si však neporadil ani s jedním ze čtyř pokusů Argentinců, kteří rozstřel vyhráli poměrem 4:2. Ze 17 penalt, kterým ve své profesionální kariéře nizozemský gólman čelil, dosud nechytil ani jednu.

Pochopitelně - s Krulem by rozstřel mohl dopadnout stejně, přesto Van Gaal potvrdil, že by znovu poslal do akce čtvrtfinálového hrdinu Krula.

A teď zpět k Van Persiemu. Útočník Manchesteru United pravidelně kope první penaltu při rozstřelu, ovšem teď už byl vystřídaný. Takže Louisi, koho místo něj? Nizozemský kouč zvolil obránce Rona Vlaara, jehož nepříliš povedený pokus gólman Sergio Romero chytil.

„Před Vlaarem jsem se ptal dvou hráčů, zda půjdou penaltu kopnout. Nebudu je jmenovat. Vlaar byl ale nejlepším hráčem zápasu a domníval jsem se tedy, že si bude věřit,“ uvedl Van Gaal. „Když na to dojde, není jednoduché penaltu proměnit.“

„Nikdy bych se nevzdal zodpovědnosti. Nebyl jsem nervózní, soustředil jsem se, ale neproměnil jsem. Je to těžké, ale o tom sport je,“ řekl Vlaar, který předvedl v utkání několik skvělých obranných zákroků a v osobních soubojích byl takřka neporazitelný.

Dalším nepříjemným faktem pro Van Gaala je, že jihoamerickému týmu vycyhtal postup brankář Sergio Romero. Argetinec působil v Alkmaaru právě pod nizozemským koučem. „Bolí to tím více, že jsem Romera učil, jak penalty chytat. Penalty jsou vždy otázkou štěstí.“

Vypadá to, že „Oranjes“ teď budou těžko hledat motivaci do utkání o bronz proti domácí Brazílii. „Tento zápas by se nikdy neměl hrát, říkám to už deset let. Je to nespravedlivé. Máme o jeden den méně na zotavení se než náš soupeř. Nejhorší na tom ale podle mě je možnost, že dvakrát za sebou prohrajete. Z turnaje, na kterém jste dosud hráli úžasně, pojedete domů jako poražení jen proto, že jste ztratili poslední dva zápasy. To nemá se sportem nic společného.“

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!