Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

Čeští fotbalisté se radují z gólu Antonína Baráka proti Norsku. foto: AP

Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut bránili. Přesto vezou z Osla vítězství 2:1, které v závěru nádhernou střelou z přímého kopu trefil střídající Barák.
  17:07aktualizováno  19:52

Zvlášť pro Baráka to musí být tuze sladký návrat do národního mužstva. Rok chyběl kvůli sporům s předchozím realizačním týmem, proti Norsku odehrál závěrečnou půlhodinu a pět minut před koncem se trefil levačkou z přímého kopu rovnou do horního rohu.

Nádherný gól, kterým záložník italské Fiorentiny potrestal předchozí faul na dravého Lingra.

„Je mi krásně, už od začátku srazu,“ zářil Barák před kamerami České televize. „Bylo to na leváka, od první chvíle jsem věděl, že standardku chci kopat. Když jsem viděl tu zeď, říkali jsme, že to přes ty věže nepůjde. No a gólman byl hezky na středu, tak jsem rád, že to vyšlo,“ usmíval se.

Konečný výsledek přitom obrazu hry na stadionu Ullevaal v Oslu neodpovídá. Češi zaslouží pochvalu za to, jak se po vystřídání ve druhém poločase vzchopili a začali hrát aktivněji. Podobné to bylo i před přestávkou, kdy začali pasivně a až s přibývajícími minutami se dostávali do hry.

„Vítězství se vůbec nerodilo lehce, v úvodu jsme měli k soupeři respekt – i kvůli jménům, která měl v sestavě. Potom jsme se trochu osmělili a začali být efektivní,“ řekl střelec vyrovnávacího gólu Zima.

ONLINE

Nový kouč Hašek tak bude spokojený s celkovým vyzněním zápasu, výkon po většinu zápasu ale na pochvalu nebyl.

„Výsledek je velmi dobrý, na to, že jsme chvílema byli na kolotoči, tak myslím, že jsme to zvládli a závěr dohráli velmi dobře,“ pravil velmi uvolněný trenér.

„Na druhou stranu je nutné říct, že jsme se moc nedostávali hry, ztráceli míče, oni napadali velmi vysoko, nedovolili nám se držet na jejich polovině. Soupeř byl zkrátka kvalitní a pro nás to byl velmi těžký zápas,“ doplnil.

Když před obnovenou premiérou u reprezentace mlžil okolo připravovaného herního plánu, fanouškům vzkázal: „Nechte se překvapit!“

Jenže pro všechny natěšené příznivce v Česku to většinu zápasu muselo být dost nemilé překvapení.

Kde byla odvaha a snaha o větší aktivitu? Nápady? Zápal? Kreativita?

Může to znít při pohledu na konečné skóre příkře, ale Češi neudělali nejlepší dojem.

ZNÁMKY

Jak se vám fotbalisté v Norsku líbili

Domácí Norové, kteří sice nepostoupili z kvalifikace na Euro, ale díky mimořádně vyspělým individualitám mají ohromnou sílu, český tým na začátku zavřeli na jeho polovině. Spoustu prostoru dostal skvělý Ödegaard, který se mazlil s balonem a vymýšlel kolmé přihrávky, před bránu se drali Sörloth s Haalandem a na pravé straně cvičil Zeleného mladíček Bobb.

Není divu, že právě on po krásném průniku z levé strany vstřelil po dvaceti minutách první gól. Zelený si na něj od prvních chvil zápasu nevěřil a ustupoval před ním, při gólové akci se nechal obejít, soupeře pustil do pokutového území a před prudkou střelou k bližší tyči už Bobba nezastavil ani vracející se Šulc, protože by musel faulovat.

Norové dominovali, drželi balon a v komorní kulise, kterou sem tam prořízl zvuk trubky nebo jekot dětských fanoušků, zápas v klidném tempu kontrolovali. Při trpělivé kombinaci jim nepřekážel ani rozbahněný a na první pohled nekvalitní terén.

První šanci měl po přihrávce Ajera obávaný kanonýr Haaland, ale v záklonu Staňkovu bránu přestřelil. Kanonýr Manchesteru City jako by zkraje zápasu chtěl šance spíš připravovat než proměňovat - i v nadějných palebných pozicích hledal hromotluk s blonďatým culíkem lépe postavené spoluhráče a nezakončoval.

Možná i díky tomu bázliví Češi neprohrávali o více než jeden gól a naopak dokázali svůj výkon v závěru první půle vylepšit.

Trenér Hašek, který stál v dlouhém černém kabátu a zářivých bílých teniskách na kraji svého vymezeného území, poslal do zápasu v základní sestavě šest slávistů, dva sparťany, plzeňského Šulce a nejvýraznější krajánky Součka se Schickem.

Momentka z utkání mezi Norskem a Českem. Uprostřed Erling Haaland mezi Tomášem Holešem a Davidem Zimou.

Zvolil bezpečnější variantu v rozestavení na čtyři obránce.

Slávistickou defenzivu ve složení Staněk, Douděra, Holeš a Zima doplňoval zmiňovaný sparťan Zelený. Jeho klubový parťák Krejčí se posunul do zálohy, kde nastoupil uprostřed se Součkem a Provodem. Šulc i Chytil hráli netradičně na křídlech a nad nimi čněl Schick, osvědčená opora z Leverkusenu.

V průběhu druhého poločasu se na trávník postupně dostali také Barák, Hložek, David Jurásek, Lingr a Sadílek.

Ještě předtím však český tým probral inkasovaný gól. Provod napřáhl z dvaceti metrů levou a brankář Nyland, jednička španělské Sevilly, míč vyrážel před sebe, kde málem dorážel Schick. I on později střílel z podobné pozice a Nyland musel na zem.

Domácí byli dál aktivnější a měli územní převahu, přesto je Češi v závěru první půle dokázali v určitých pasážích přehrát. Gól dali ve 37. minutě po brejku, který následoval po rohovém kopu soupeře.

Zdálo se, že Schick akci zkazil, když přihrával zleva přes celé hřiště. K balonu ale doběhl Souček, špičkou si obhodil nedůrazného protihráče a z pravé strany centroval do šestnáctky, kde ofenzivní hráče dobře doplnil stoper Zima - hlavičkoval přesně k tyči.

Norský brankář Nyland nedosáhl v přípravném utkání proti Česku na hlavičku obránce Davida Zimy.

„Zkoušel jsem tam jít na blind, věděli jsme, že zadní tyč špatně zavírají. I podle trajektorie centru jsem pak poznal, že by to vyjít mohlo,“ dodal Zima.

Vzápětí i Zelený konečně vyhrál souboj s prťavým křídelníkem Bobbem a z české střídačky se ozvaly hlasitý potlesk a pochvala: „To je vono!“

Jenže po přestávce, během které Češi nestřídali, se obraz hry zase vrátil na začátek. Rozhození hosté, kteří v jednu chvíli měli na pozici pravého beka Součka a uprostřed zálohy Douděru, nezachytili rychlou narážečku Ödegaarda se Sörlothem, domácího kapitána v ostrém úhlu vychytal Staněk.

Ten měl práci i dál: Sörloth zleva tentokrát centroval na Haalanda, který se vyšplhal nad Zimu a důrazně hlavičkoval. VAR zkoumal, jestli Staněk nevyrážel míč už zpoza brankové čáry. Haaland měl vzápětí i další příležitost, ale z levé strany křížem střílel nepřesně.

Český reprezentační gólman Jindřich Staněk v akci během utkání proti Norsku.

To všechno stihli Norové během úvodních deseti minut druhé půle, která měla do jisté míry podobný průběh jako ta první. Češi do ní vstoupili v hlubokém bloku, posouvali se, vykrývali prostory a snažili se hlavně neinkasovat. Až potom, co domácí stáhli Haalanda a Bobba, dvojici z Manchesteru City, si troufli i na souvislou kombinaci a či centry do vápna.

Po jednom takovém Norové zablokoval střelu Douděry. Na dlouho největší českou šanci měl následně střídající žolík Lingr, který netrefil bránu po zpětné přihrávce od Schicka.

Pak ale vybojoval standardku, z které udeřil Barák.

„Musím pochválit střídající, s jakou vervou do utkání šli a že se jim podařilo ho zvrátit,“ dodal Hašek. „Zápas nám ukázal, že máme ještě co dělat, abychom se zlepšili, ale budeme na tom pracovat.“

V úterý příprava na Euro v Německu pokračuje domácím utkáním s Arménií. Vrcholný turnaj startuje přesně za 83 dnů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!