Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Novinářské ‚bronzové‘ emoce. Červená, vyrovnání, vítězný gól v poslední vteřině a futsalový tým LN slaví

Momentka ze zápasu týmu Lidových novin a Aktuálně.cz v utkání o 3. místo. Radost hráčů LN, na zemi střelec rozhodující branky Marek Hýř, nad ním zleva Michal Pavec, Tomáš Kubánek, Antonín Vavrda, Tomáš Már a Jan Krejcar. foto: Pavel Paluška

Už pošestnácté se v sobotu v berounském sportovním centru Eden uskutečnilo futsalové mistrovství ČR novinářů. Tým Lidových novin se pak už potřetí v posledních čtyřech letech vrací zpět s cennými kovy a společně se čtvrtým místem z roku 2020 definitivně potvrdil, že se z pozice otloukánků turnaje vypracoval do respektované role spolufavoritů.
  19:59

V sobotu nejprve na úvod skupiny B remizovaly LN se vždy silnou redakcí TV Nova 1:1, která ale letos přijela bez svého obávaného kanonýra Petra Plintoviče. Za „belasí“ se prosadila basketbalová posila do útoku z domácí redakce Michal Bernáth.

Ve druhém duelu s Aktuálně.cz to dlouho vypadalo na bezbrankovou remízu, než se v poslední minutě rozhodl gólman Antonín Vavrda, že bude centrovat z vlastního brankoviště přímo na svatyni soupeře. K překvapení všech skončil míč v síti a LN zvítězily 1:0.

První gól brankáře ze hry v historii turnaje znamenala pro Vavrdu i speciální cenu, ta pro nejlepšího gólmana jej ale už poněkolikáté těsně minula.

V závěrečném souboji základních skupin si to pak Lidové noviny rozdaly s Deníkem N o postup do semifinále. Přestože LN stačil bod, nakonec braly za výsledek 3:0, pod který se podepsali Tomášové Már s Kubánkem a opět Bernáth, všechny tři a s nimi i první místo ve skupině.

První souboj play-off mezi LN a Novinkami byl hodně opatrný, v patnácti minutách ale byly Lidovky k postupu blíže, bohužel Bernáth ani Jan Krejcar branku soupeře v bezprostřední blízkosti netrefili.

V penaltovém rozstřelu minul stejně jako jeho protivník ve třetí sérii Štěpán Hobza, aby jej v šesté bohužel napodobil i jmenovec Korčiš, a LN tak musely během pětiminutové přestávky mobilizovat síly na boj o třetí místo.

V něm byly – opět proti Aktuálně.cz – tím šťastnějším týmem, když po polovině odehraného času proměnil pokutový kop nařízený za faul na Mára jeho editorský kolega z webu Lidovky.cz Krejcar.

Pravé nervy ale teprve měly přijít. Soupeř totiž zvyšoval obrátky, v čase 12:55 se do brejku dostal Jakub Šafránek, jehož střelu Vavrda sice vyrazil, ruku měl ale při zákroku třicet čísel před brankovištěm – červená karta, vyloučení na dvě minuty, tj. hra ve třech proti čtyřem. Aktuálně.cz nakonec 40 vteřin před koncem tlak využilo a vyrovnalo, jenže…

Při následné snaze o vítězný gól udělali jeho hráči chybu na půlce, Marek Hýř míč nezakopl, ale namířil si to k brance soupeře a křížnou střelou šest vteřin před koncem rozhodl o bronzových medailích pro LN. Po dvou stříbrech z předchozích tří ročníků tak chybí už jen zlato.

To letošní nakonec proti všem předpokladům vybojovaly Novinky, které ve finále zdolaly 2:1 favorizovanější Deník.

Nejlepším střelcem turnaje se se třemi trefami stal olympijský šampion v desetiboji a dnes moderátor TV Prima Roman Šebrle. Obhájci vítězství ale skončili překvapivě už ve skupině, přestože měli aktivní skóre a ze tří zápasů dva vyhráli.

Nejlepším brankářem turnaje se stal zástupce vítězů z Novinek Michal Kučarov. 

Autor: