Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Novým trenérem fotbalistů Česka se stane Rada

Sport

  12:41aktualizováno  16:20
PRAHA - Českou fotbalovou reprezentaci povede Petr Rada, který byl asistentem dosavadního hlavního kouče Karla Brücknera.

Spokojený Rada. foto: ČTK

Devětačtyřicetiletého trenéra Teplic dnes do funkce zvolili členové výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu, kteří mu dali přednost před druhým kandidátem Jozefem Chovancem.´

Rada vyšel z tajného hlasování třinácti členů vedení svazu jako jasný vítěz. Vyslovilo se pro něj devět funkcionářů, dva dali hlas generálnímu sportovnímu manažerovi pražské Sparty Chovancovi a dva činovníci se hlasování zdrželi. Dnešní volbou skončilo měsíční bezvládí u národního týmu, který po nepovedeném evropském šampionátu opustil Brückner, jenž trénoval reprezentaci sedm a půl roku. Rada musí do pondělí předložit návrh na složení realizačního týmu.


Zároveň byla zrušena funkce manažera reprezentace, kterou po skončení Eura opustil místopředseda svazu Vlastimil Košťál. Pravomoci spojené s funkcí manažera národního týmu bude vykonávat generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka. Rada si odbude debut v roli hlavního kouče 20. srpna v atraktivním přípravném utkání s Anglií na stadionu ve Wembley.

"Co nejrychleji bych chtěl sestavit realizační tým a začít jednat s některými hráči. Již před volbou jsem s několika z nich mluvil a sami mě vyzývali, abych do výběru šel. Proto počítám, že se do reprezentace vrátí Koller, Jankulovski a další, kteří ohlásili konec reprezentační kariéry. Já žádný důvod, proč by měli končit, nevidím," prohlásil Rada.

Co se týče změn v dalším způsobu řízení národního týmu Rada nepotěšil. "Mistrovství světa je za dveřmi a není čas na experimenty," řekl na pozápasové tiskovce.

Autor: