Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Obranu dirigoval kanonýr Nezmar a Plzeň na něm vyhořela

Sport

  2:00
PLZEŇ/PRAHA - Jako útočník odehrál už v lize víc než tři stovky zápasů a nastřílel devětašedesát gólů. Ve třiatřiceti letech má Jan Nezmar mezi obránci stále pověst uznávaného kanonýra.

Plzeň - Liberec (Jan Nezmar, vlevo) foto: ČTK

O víkendu si ale liberecká stálice vyzkoušela roli těch, kterým po celou fotbalovou kariéru znepříjemňovala život. V Plzni se Nezmar přesunul na opačnou stranu sestavy. I jeho zařazení do obrany zaskočilo. "Sám jsem se divil. Říkal jsem si, že to není zrovna moc dobrý zápas, abych si defenzivní post vyzkoušel," sypal ze sebe opavský rodák po utkání s lídrem soutěže. Soupeřem, který válcuje jednoho rivala za druhým a vládne tabulce.

Čtěte také

A jak si v nelehké situaci poradil? Po remíze 1:1 rozdával jen úsměvy. Kraloval vzdušným soubojům, deptal ofenzivně laděného rivala důrazem a nakonec měl velkou zásluhu na tom, že se Liberec stal teprve druhým týmem v sezoně, který ze Štruncových sadů odjel bez porážky.

"Zvládnul to skvěle," těšilo nového libereckého trenéra Petra Radu, který nečekaný taktický tah vymyslel. Potřeboval totiž adekvátní náhradu za stabilního stopera Miroslava Holeňáka, který stál kvůli kartám. K dispozici měl jen nezkušené hráče a tak ukázal na Nezmara. "Neměl jsem s tím sebemenší problém. Už nejsem nejmladší a chci hlavně pravidelně hrát. Když kouč řekne, že půjdu do brány, udělám to," přiznal Nezmar.

Radův úspěšný experiment
Radův experiment se zařadil mezi ty úspěšné. Dřívější snaha trenérů předělat hráče na jiný post mnoho kladných ohlasů nevynesla. Stačí si vzpomenout na slávistu Adama Hlouška, kterému už chybělo jen navléknout rukavice a stopnout si do brány, nebo dnes reprezentačního beka Zdeňka Pospěcha. Z něj se Stanislav Griga pokoušel v sezoně 2005/06 udělat ve Spartě zase platného útočníka.

S nimi má ale premiéra obránce Nezmara společné jen jedno – moment překvapení. "Když jsem viděl sestavu, myslel jsem, že si ze mě dělá někdo srandu. Ukázalo se, že musíme získávat o soupeřových hráčích poznatky už od dorosteneckého věku," vtipkoval plzeňský kouč Pavel Vrba.

Proč od dorosteneckého věku? Tehdy si totiž Nezmar zahrál na pozici stopera naposledy a otec robustnímu fotbalistovi od té doby vyčítal, že se chce vydat cestou útočníka. "Bylo mi teprve sedmnáct a v defenzivě Hlavnic z okresního přeboru jsem nastupoval po tátově boku," vzpomínal.

Není ovšem vyloučeno, že se 185 centimetrů vysoký fotbalista bude muset po bravurním výkonu s Plzní přeškolit trvale a přenechat pozici na hrotu jiným. "Honza nám ukázal, že ho ještě možná čeká nějaký velký přestup coby stopera. Pokud ho zde sledoval nějaký skaut, asi tím byl také zaskočen," pochválil protihráče i kapitán Západočechů Pavel Horváth. Nejen on bude příště přistupovat ke stoperu Nezmarovi s větším respektem než v sobotu, kdy si z něj dělal na trávníku ještě legraci.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!