Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Obvinění kvůli uplácení: ligovému hráči prý někdo nabídl 50 tisíc

Sport

  10:43aktualizováno  11:51
V českém fotbale se rozmáhá další korupční kauza. Policie oznámila, že zahájila trestní stíhání s jednou osobou v souvislosti s nabídkou padesátitisícového úplatku jednomu prvoligovému hráči. Ve fotbalovém prostředí se spekuluje, že podezřelým je příbramský sportovní manažer Roman Rogoz.
Fotbal - ilustrační foto

Fotbal - ilustrační foto foto: ČTK

Policie nezveřejnila podrobnosti - ani jméno obviněného, ani upláceného fotbalisty. Nesdělila ani, o jaké utkání šlo. Jasné tak je pouze to, že se případ stal v minulém ročníku.

"Kriminalisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v minulých dnech zahájili trestní stíhání jedné osoby v souvislosti s nabídkou úplatku ohledně možného ovlivnění jednoho utkání fotbalové Gambrinus ligy v sezoně 2012/2013," stojí v tiskové zprávě protikorupčního útvaru.

Více zde

Obviněný muž, jenž je stíhán na svobodě, údajně nabídl padesát tisíc korun fotbalistovi, aby špatným výkonem ovlivnil utkání.

Fotbalová asociace žádné oficiální informace o případu od policie nemá. Bezpečnostní manažer Martin Synecký, který za asociaci má s policií komunikovat, je na dovolené. "Žádné informace nemáme," poznamenal mluvčí asociace Petr Kovář.

Spekulace míří na Rogoze

Ve fotbalovém prostředí se spekuluje, že jde o nechvalně proslulý zápas České Budějovice - Příbram (0:1). A že obviněným je údajně příbramský sportovní manažer Roman Rogoz.

"Podle mých informací budějovický hráč Klesa, který kdysi působil u nás, tak vypovídal na policii. A je z toho aféra. Romanovi věřím, nic neudělal, Klesa si všechno vymyslel," řekl příbramský prezident Jaroslav Starka. "Ale že by byl Roman tím obviněným, tak to nevím."

Klesa se ke slovům Starky vyjádřit odmítl.

Přímé utkání o záchranu vyhráli hosté z penalty, kterou viděl jen arbitr Drahoslav Drábek. Zákrok nezachytily televizní kamery, takže se sudí nemohl hájit, a pro opakované chyby ho komise v čele s předsedkyní Dagmar Damkovou vyřadila z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže.

Rogoz je bývalým budějovickým funkcionářem, který v zimě přešel do Příbrami, rivala v boji o záchranu. Jeho jméno zaznělo už v aféře tzv. Křetínského kabely loni v září, ale obviněn ani vyšetřován nebyl.

K tématu

Po zmíněném zápase letos v dubnu v rámci 22. kola poražení, kteří zůstali na posledním místě tabulky a vítězové si naopak polepšili, sepsuli sudího a nařkli ho z tendenčního řízení. Poborský pak prohlásil. "Před zápasem za mnou přišli někteří hráči a říkali mi: Hele, byl jsem kontaktovaný, aby ten zápas dopadl blbě. Řekli mi to, aby se nedostali do podezření. Troufám si říct, že vím na sto procent, kdo to byl."

Tenkrát pro Deník Sport ukázal na člověka spojeného s Příbramí, další den však svá slova vzal zpátky. "Na pravou míru musím uvést, že v žádném rozhovoru jsem nikdy nezmínil jakékoliv jméno osoby či klubu, jak je mi médii mylně vkládáno do úst," reagoval Poborský. Usvědčil ho však zvukový záznam, že na Příbram opravdu ukázal.

Na základě Poborského vyjádření se policie okolnostmi zápasu začala zabývat, což je všeobecně známé. Podle zdroje redakce měla Rogozovi před pár dny zabavit telefon, z něj stáhnout data a posléze mu ho vrátit.

Rogoz je oficiálně na dovolené a k případu se pro server aktualne.cz odmítl vyjádřit. Je však zvláštní, že na začátku přípravy, kdy kluby sestavují týmy pro novou sezonu, si sportovní manažer bere dovolenou...

Fotbal už jednu korupční kauzu řeší

Český fotbal tak řeší další korupční aféru, ač jednu nedávnou kauzu ještě ani nevyšetřil.

Koncem března policie oznámila, že obvinila tři lidi v souvislosti s možným ovlivněním jednoho zápasu v ročníku 2011/2012. Ani tehdy nezveřejnila, o koho se jedná.

Už dřív se ovšem protikorupční útvar zajímal o zápas Jablonec - Plzeň (0:2) z jara 2012. Hlavní rozhodčí zmíněného utkání Tomáš Adámek později přiznal v notářsky ověřeném dopisu, že mu fotbalový funkcionář Martin Svoboda nabídl a později předal úplatek. Jeho verzi potvrdil Pavel Býma, jenž byl tehdy v roli čtvrtého sudího.

Případ řešila disciplinární komise asociace, ale dostala se do důkazní nouze. Hrozilo pak, že potrestá sparťanského majitele Daniela Křetínského, které na nekalosti upozornil. Výkonný výbor pak disciplinárce doporučil, aby vyčkala na závěry policie. To samé zřejmě čeká i nejnovější kauzu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...