Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Odměna za maturitu? Trénink navíc

Sport

  12:37
SEEFELD (od zpravodaje LN v Rakousku) - Na hřišti pod hustými lesy na kopcích byl téměř sám. Brankář Petr Čech včera odpoledne trénoval, i když jeho spoluhráči nemuseli. Dvoufázový dril skočil, přesto si Čech ještě dobrovolně přidal.

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner (vlevo) gratuloval brankáři Petru Čechovi k úspěšně složené maturitní zkoušce. foto: Petrášek RadekČTK

Byla to vlastně odměna za úspěšně složenou maturitu. Mladý gólman totiž úterní přípravu vynechal kvůli ústní zkoušce, kterou skládal na gymnáziu v Plzni. „Bylo to pro mě hodně náročné, docela velká zátěž na psychiku,“ vykládal včera. Už se ale mohl usmívat, zkoušku zvládl s vyznamenáním. Trenér Brückner mu před dopolední přípravou stiskl na lavičce ruku a pogratuloval.

Teď už má Čech v hlavě jenom fotbal, šampionát, který se blíží. Až do pondělka se ale každý den na soustředění ještě učil. „Musel jsem ležet v knížkách ráno, mezi tréninky, po večeři. Moc jsem toho nenaspal,“ popisoval Čech, jak kombinoval dvě náročné přípravy. Navíc si z něj utahovali spoluhráči, kteří věděli, že se učí. „Říkali, ať toho nechám, že to stejně udělám. Pořád nějaké srandičky,“ usmíval se Čech. Teď zvažuje, že někdy v budoucnu zkusí i vysokou školu. Lákají ho společenské obory, hlavně psychologie a sociologie.

Výsledek maturity se dozvěděl krátce před půl šestou večer. Pak spěchal v autě s řidičem zpět do Seefeldu. Před polednem už zase procházel brankářskými cvičeními, která dirigoval asistent trenéra Jan Stejskal. Střela, úprk k tyči a zpět a zase další rána. Opora Chelsea jenom supěla.

Během ostré zátěže si Čech zvykal i na nové míče. Firma Adidas připravila pro turnaj novinku nazvanou Teamgeist, tedy týmový duch. Bílou kouli rozdělenou zvláštními „osmičkami“ už stačil zkritizovat brankář Arsenalu Jens Lehmann. Hlavně v dešti je prý míč nevyzpytatelný. Co na to říká Čech?

Balon je stavěný pro střelce
„Balon je výhodný pro útočící hráče a střelce. Fotbalisté v poli ho můžou výborně kontrolovat, krásně se ovládá. Ale pro brankáře není nejlepší,“ povzdechl si. Teamgeist nelétá úplně rovnoměrně. Může se stát, že se před gólmanem zavlní, což znamená nepříjemnost. „Navíc je hodně rychlý,“ dodal Čech. Na balon ale nenadává, v Seefeldu se snaží s jeho vlastnostmi rychle srovnat. „Musíme si zvyknout, času je na to dost.“
Autoři: