Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Odposlechy nestačily.

Sport

  15:40
LIBEREC - Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby z korupce všechny tři obžalované v kauze libereckého fotbalového klubu, bývalého ředitele klubu Františka Myslivečka, rozhodčího Václava Zejdu a svazového delegáta Christose Čanaklise.

Soud: V Liberci bylo vše v pořádku. foto: ČTK

Soud dospěl k závěru, že policejní odposlechy jako jediné důkazy o jejich vině byly nezákonné. Stalo se tak vůbec poprvé v úplatkářské aféře ve fotbale, kdy soud vynesl takovýto verdikt. Odvolal se přitom na nález Ústavního soudu v případě jiných odposlechů, které s fotbalem nesouvisely.

Odposlechy telefonních hovorů fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil v roce 2003 brněnský soudce Aleš Dufek a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry. Soudy je až do dnešního dne uznávaly. Trojice aktérů liberecké kauzy byla obžalována z úplatkářství při prvoligovém zápase Liberec - Zlín v roce 2004, Mysliveček z podplácení, Zejda a Čanaklis z přijímání úplatku.

Všichni tři byli loni v září u okresního soudu zproštěni obžaloby. Podle soudce Richarda Skýby nebyl v policejních odposleších žádný důkaz. Státní zástupce Petr Hořín se proti rozsudku odvolal, ale předseda senátu krajského soudu Jiří Malinovský dnes celou trojici znovu zprostil obžaloby. Navíc vyslovil závěr o nelegálnosti odposlechů.

Autor: