Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Odstupující předseda ČMFS: Uklidnit atmosféru se nepovedlo

Sport

  13:39
PRAHA - Za uplynulé čtyřleté období se vedení Českomoravského fotbalového svazu nepodařilo uklidnit atmosféru uvnitř fotbalu, přestože to byla jeho priorita. I proto se nepodařilo dotáhnout řadu věcí, které mělo svazové vedení v plánu. Ve své souhrnné zprávě to na dnešní valné hromadě prohlásil odstupující předseda Pavel Mokrý, podle kterého má fotbal za sebou přes všechny problémy úspěšné období.

Odstupující předseda Mokrý. foto: ČTK

 

ON-LINE přenos

Průběh valné hromady sledujeme dnes od 9:30 ZDE.

V říjnu 2005 Mokrý při inaugurační projevu tvrdil, že by chtěl být předsedou, který bude spojovat jednotlivé proudy. "Věřil jsem, že emoce a vášně postupem času vyprchají a vrátíme se ke každodenní práci. Jenže někteří lidé se dodnes nesmířili s tím, že se jejich záměry a osobní ambice nenaplnily," vysvětluje si Mokrý, proč uplynulé období není hodnoceno pozitivně.

Přitom podle něj nebylo všechno jen špatně. "V uplynulém období nechyběl náš národní tým na žádné z vrcholných akcí. Samotnou účast na turnajích je třeba hodnotit pozitivně," připomněl odstupující šéf fotbalu.

Za úspěch označil také získání grantů z projektů FIFA a UEFA na různé účely, nejvýrazněji na chystaný víceúčelový objekt nového svazového sídla a tréninkového centra na Strahově, na které obdrží v přepočtu téměř 70 milionů korun.

V podrobné zprávě připomněl, že minulá valná hromada uložila novelizaci stávajících stanov svazu a legislativní rada předloží dnešnímu shromáždění návrh. Ten však nepřináší revoluční změny. "Předložený návrh neobsahuje žádné převratné změny. Neruší dvoukomorový systém, dosavadní název, ani se nepřiklání k modelu, který by ve třetím kole volby předsedy odstranil patovou situaci, což není ideální stav," uznal Mokrý. Současný výkonný výbor prý nechtěl před hromadou ještě více jitřit vášně.

Pokud prý něco přeje svým nástupcům, pak především klid k práci. "Jedno je jisté: další eskalace vzájemného osočování a umělého rozdělování nás dál neposune. Český fotbal je totiž jen jeden. Proto při hledání té nejlepší cesty vpřed potřebuje klid na každodenní práci a především jednotu," vzkázal svému následovníkovi, jehož jméno by mělo vzejít z dnešního shromáždění.

Valná hromada se do této chvíle věnuje především procedurálním otázkám.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!