Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Průlom v kauze Kúdela. Ve Skotsku nebude stíhán ani slávistický fotbalista, ani Kamara

Ondřej Kúdela (Slavia) se vrátil na hřišti po šesti měsících marodění. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Slávistický fotbalista Ondřej Kúdela nebude ve Skotsku trestně stíhán. Se zkušeným obráncem, jehož záložník Glen Kamara po duelu na půdě Rangers obvinil z rasismu, tamní prokurátor nezahájil řízení. Totéž platí i o druhém jmenovaném, jenž měl naopak českého hráče po utkání udeřit v útrobách stadionu.
  14:16aktualizováno  14:41

Informuje o tom renomovaný server The Athletic s odkazem na list Daily Record.

„Po zvážení skutečností a okolností případu, včetně dostupných přípustných důkazů, se prokurátor rozhodl, že v tuto chvíli nebude zahájeno žádné řízení,“ cituje mluvčího státního zastupitelství.

„Vyhrazujeme si právo pokračovat v řízení v budoucnu, budou-li k dispozici další důkazy.“

Incident mezi Kúdelou a Kamarou se stal loni v březnu v závěru vyhrocené osmifinálové odvety Evropské ligy mezi Rangers a Slavií. Hosté mířili k postupu, domácí se jim to nevybíravými zákroky snažili znechutit.

Kúdela přišel ke Kamarovi, zakryl si rukou ústa a cosi mu řekl. Finský reprezentant tmavé pleti ho obvinil z rasismu. „Jsi z...aná opice a víš, že jsi,“ tvrdil Kamara, že slyšel.

Naštvaný Glen Kamara z Rangers se hádá se slávistou Ondřejem Kúdelou.

Český fotbalista rasismus důrazně odmítá, připustil vulgární nadávku.

UEFA následně opakovaně dala za pravdu záložníkovi Rangers, jenž měl po zápase slávistu fyzicky napadnout, za což obdržel třízápasový trest. Jeho spoluhráč Kemar Roofe měl zastavenou činnost na čtyři duely za odporný faul, kterým zranil brankáře Ondřeje Koláře.

Kúdela dostal distanc nejvyšší, byť na spodní hranici. Nesměl nastoupit do deseti zápasů v soutěžích UEFA, přišel kvůli tomu mimo jiné o loňské mistrovství Evropy, na němž Češi došli až do čtvrtfinále.

Vyšetřování se na dalších úrovních táhne dodnes. Ve Skotsku je nově uzavřené, trestní řízení nebude vedeno ani s jedním z fotbalistů.

Kúdela se nicméně po trestu od UEFA odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS, kde chtěl očistit své jméno. Ke slyšení mělo dojít na konci ledna, případ však bude projednáván až v dubnu, právníci českého stopera odročení vysvětlovali požadavkem na jednání z očí do očí, nikoli online.

Je však pravděpodobné, že Kúdela po „osvobozujícím“ verdiktu ze Skotska stáhne odvolání k CAS a kauza už se řešit nebude ani tam.

Kamarův advokát Aamer Anwar k rozhodnutí skotských úřadů serveru Sky Sports sdělil: „Můj klient je potěšen, že na základě pečlivého zvážení důkazů nebude čelit žádnému trestnímu řízení. Glen je šťastný, že je celá záležitost u konce - rasismus by se ve fotbale neměl skrývat -, a je hluboce vděčný svým spoluhráčům, klubu a fanouškům z celého fotbalového světa za veškerou podporu. Nyní chce jen pokračovat ve hře, kterou miluje.“

Autor: