Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Třaskavá kauza je uzavřena. Kúdela požádal právníky, aby zastavili arbitráž u CAS

Naštvaný Glen Kamara z Rangers se hádá se slávistou Ondřejem Kúdelou. foto: Reuters

Dva dny poté, co se dozvěděl, že ho ve Skotsku nebudou trestně stíhat, stahuje slávistický fotbalista Ondřej Kúdela odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS. Na tu se původně obrátil po obdržení desetizápasového trestu od UEFA za údajnou rasistickou urážku na adresu Glena Kamary. Chtěl očistit své jméno.
  16:26

„Po dohodě s klientem podáme ještě dnes zpětvzetí odvolání proti disciplinárnímu rozhodnutí UEFA k mezinárodní sportovní arbitráži před švýcarským Court of Arbitration for Sport v Lausanne. Respektujeme přání klienta na ukončení celé záležitosti,” uvedl hráčův právní zástupce René Cienciala z advokátní kanceláře Urban & Hejduk.

Třaskavá kauza Kúdela - Kamara je uzavřena. Bez týdne tomu je přesně rok, kdy měl slávistický stoper počastovat protivníka z Rangers v odvetě osmifinále Evropské ligy rasistickým výrazem.

Kúdela rasismus důrazně odmítal, připustil vulgární nadávku. Kamara ho zase měl po zápase fyzicky napadnout v útrobách stadionu.

Od UEFA obdržel první jmenovaný desetizápasový distanc, druhý nesměl hrát tři zápasy.

Do toho oba vyšetřovala skotská policie, avšak ve středu tamní prokurátor oznámil, že ani s jedním nezahájí trestní řízení.

„Po zvážení skutečností a okolností případu, včetně dostupných přípustných důkazů, se prokurátor rozhodl, že v tuto chvíli nebude zahájeno žádné řízení,“ pravil mluvčí skotského státního zastupitelství.

„Vyhrazujeme si právo pokračovat v řízení v budoucnu, budou-li k dispozici další důkazy.“

Rozhodnutí skotských úřadů Kúdela pochopitelně uvítal a bylo pro něj i signálem k zastavení arbitráže, která měla původně proběhnout v lednu, než byla odložena na duben. Po žádosti fotbalistových právníků už se slyšení neuskuteční.

„Jsem rád, že tato linie příběhu skončila. Celá kauza se táhne strašně dlouho, já se přitom chci soustředit jen na fotbal. Rád bych to už definitivně uzavřel, a proto jsem po dlouhé úvaze a dohodě s klubem řekl svým právníkům, aby zastavili probíhající mezinárodní sportovní arbitráž,“ uvedl Kúdela na stránkách advokátní kanceláře Urban & Hejduk.

„Děkuju rodině, Slavii a panu Tvrdíkovi, mým právníkům, fanouškům i veřejnosti za obrovskou podporu v této věci, opravdu moc si toho vážím.“

Kúdela pykal za incident, který se stal v závěru vyhroceného duelu na stadionu Rangers. Hosté mířili k postupu, domácí se jim to nevybíravými zákroky snažili znechutit.

Zkušený stoper přišel ke Kamarovi, zakryl si rukou ústa a cosi mu řekl. Finský reprezentant tmavé pleti ho obvinil z rasismu. „Jsi z...aná opice a víš, že jsi,“ tvrdil Kamara, že slyšel.

UEFA dala za pravdu Kamarovi a udělila Kúdelovi trest na spodní hranici.

„Uvědomuji si, že byla chyba za Glenem Kamarou vůbec chodit a cokoliv mu říkat. V zápase byly emoce a já už to teď bohužel nedokážu vrátit zpátky. Je mi to moc líto,“ řekl Kúdela už dříve k incidentu.

Nesměl nastoupit do deseti zápasů v soutěžích UEFA, přišel kvůli tomu mimo jiné o loňské mistrovství Evropy, na němž Češi došli až do čtvrtfinále.

Před ním se u UEFA odvolal, chvíli žila drobná naděje, že by se kontinentálního šampionátu mohl zúčastnit. Avšak neuspěl, a tak vyjádřil záměr očistit své jméno u Mezinárodní arbitráže CAS.

Po nedávném verdiktu skotské justice už tento krok nepovažuje za nutný.

Autor: