Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hostování s povinnou opcí. Slávista Lingr se potká s Hanckem, míří do Feyenoordu

Emoce Ondřeje Lingra po vstřelení gólu proti Plzni. foto:  Petr Topič, MAFRA

Bylo to jedno z horkých témat slávistického přestupového léta. Ondřej Lingr, čtyřiadvacetiletý reprezentant a opora ofenzivních řad, nakonec z Edenu odejde do Feyenoordu Rotterdam. Nizozemský šampion by měl hráče získat na hostování s povinnou opcí.
  12:53

O Lingrově přesunu už v pondělí večer informoval server sport.cz. Podle zdrojů iDNES.cz odcestuje Lingr do Nizozemska ve středu a Slavia by měla i s případnými bonusy vyinkasovat dohromady zhruba pět milionů eur, tedy asi 120 milionů korun.

Formálně by mělo jít o hostování s následným povinným odkupem.

Pro Lingra, kterému by stávající kontrakt v Edenu vypršel příští rok a novou nabídku klubu nevyužil, byl odchod do zahraničí prioritou. Dlouhodobě se kolem něj motal například řecký Panathinaikos.

Nakonec opět vítězí červenobílé barvy. Feyenoord, klub z proslulého ocelového stadionu De Kuip, má podobné dresy jako Slavia.

Že má Lingr od vedení svolení k přestupu, řekl před aktuální sezonou i klubový boss Jaroslav Tvrdík, který odmítl připustit, aby Lingr případně za rok v létě zmizel jako volný hráč. „Jako klub si nemůžeme dovolit pouštět hráče v hodnotě několika milionů euro zdarma,“ potvrdil před pár dny i slávistický ředitel Martin Říha.

Kouč Jindřich Trpišovský naopak Lingra nejen veřejně přesvědčoval, aby zůstal. „Když podepíše novou smlouvu, společně to oslavíme,“ věřil.

Ale to se nestalo.

Šestinásobný český reprezentant míří na západ. V týmu Feyenoordu Rotterdam se potká s bývalým sparťanem Dávidem Hanckem nebo teprve sedmnáctiletým slovenským talentem Leem Sauerem.

Ze Slavie odchází Lingr po třech letech. Po přestupu z Karviné se záhy stal důležitým členem týmu, byť ho trenéři často využívali jako žolíka z lavičky. Střílel důležité góly a energickým přístupem a rvavou povahou si získal fanoušky.

Proti Feyenoordu v Konferenční lize nastoupil v předminulé sezoně do všech čtyř zápasů, dvakrát hrál v základní sestavě. Dohromady nastřílel ve Slavii 40 branek v 138 odehraných zápasech, naposledy se havířovský rodák trefil na začátku srpna proti Zlínu (2:1), pak nastoupil ještě v předkole Evropské ligy proti Dnipru a od té doby kvůli svalovému zranění stál.

Slávista Ondřej Lingr pálí přes Senesiho z Feyenoordu ve čtvrtfinálové odvetě Konferenční ligy.

Teď se vydá za novou výzvou.

Ve Feyenoordu, který coby obhájce mistrovského titulu v domácí soutěži vstoupil do nové sezony dvěma remízami, ho čeká i základní skupina Champions League.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...