Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bayern - Plzeň 5:0, hotovo za dvacet minut, hosté nestíhali a domácí se bavili

Leroy Sané a Eric Maxim Choupo-Moting se radují z gólu Bayernu Mnichov v utkání s Plzní. foto: AP

Třetí vystoupení v Lize mistrů, třetí jasná porážka. Plzeňští fotbalisté mají za sebou nejtěžší utkání v základní skupině, v Mnichově proti Bayernu podlehli stejným výsledkem jako před devíti lety 0:5. Domácí dali tři góly za prvních dvacet minut a dál už se fotbalem jen bavili.
  18:47aktualizováno  20:42

Když po hodině hry pravý obránce Holík vypálil z velké dálky a Neuer se složil k zemi, aby nepříliš nebezpečnou střelu kryl, sedmdesát tisíc diváků posměšně aplaudovalo. Český šampion byl v Mnichově chvílemi pro legraci.

Rozdíl mezi mužstvy byl tak propastný, že se zdálo, jako by se každé dalo na jiný sport. Bayern hrál fotbal.

Tabulka skupiny C

Tým Z V R P S B
1. Bayern Mnichov 3 3 0 0 9:0 9
2. FC Barcelona 2 1 0 1 5:3 3
3. Inter Milán 2 1 0 1 2:2 3
4. Plzeň 3 0 0 3 1:12 0

Viktoria splnila normu, pět branek dostala v Mnichově při své druhé účasti v Lize mistrů v říjnu 2013. Tenkrát ani jednou nevystřelila, v úterý večer se přece jen k vápnu soupeře občas probila. Ale bylo to spíš proto, že Bayern utkání rozhodl už v úvodu, pak si ho užíval a dozadu se jeho hráči příliš neobtěžovali.

Plzeňští se na Bayern hodně těšili, ale když po dvaceti minutách prohrávali 0:3, jistě si přáli, ať už jsou odsud pryč.

Viktoria vydržela s čistým kontem přes šest minut. Do té doby jednou zaútočila, dala do vápna centr, zahrávala roh a Kopic střílel vysoko nad. Na čtyři tisíce jejích fanoušků, kteří seděli vysoko nad trávníkem až pod střechou, bouřili nadšením. Ale to je brzy přešlo.

Bayern dal gól hned z první slibné příležitosti. Sané prošel středem hřiště přes tři hráče, ostatní před ním ustupovali, a tak z vápna vypálil levačkou pod břevno. Brankář Tvrdoň, který nahradil zraněnou jedničku Staňka, na míč nedosáhl.

Na druhý gól se čekalo jen dalších sedm minut. Akce šla zase středem obrany, tentokrát zakončoval Gnabry už uvnitř pokutového území. Předcházela tomu první hostující rána do prostoru mezi tyče, hezky se uvolnil Vlkanova, ale mířil jen do míst, kde číhal Neuer. Ten pak rychle rozehrál a hosté nestačili prostory zavřít.

Když se v 21. minutě Mané probil přes tři protivníky, kteří v jednu chvíli měli k míči blíž než senegalský útočník, a dal na 3:0, Plzeňští už chtěli konec.

Nebylo nic, čím by si vystoupení na Bayernu užili. Jen bránili, přesouvali se bez míče a doufali, že domácí akci překombinují nebo budou hrát příliš na sebe a ukličkují se.

Na Tvrdoně, který před dvěma týdny chytal třetí ligu za plzeňské béčko v Hradišťku, ve vesničce nad štěchovickou přehradou, se útoky valily. Kolikrát jen laxní zakončení uchránilo hosty od dalších gólů.

Bayern nepřestával. Soupeře zatlačil před jeho vápno, hráči s míčem hledali prostor pro kolmici a ti bez míče si přebíhali ze strany na stranu, aby zmátli staticky bránící protivníky.

Čtvrtý gól neplatil pro těsný ofsajd, takže Musiala byl jediný ze čtyř útočníků, který se netrefil. Tvrdoň zlikvidoval tutovku i další dvě střely Manému a pak byl poločas, kdy si hosté mohli na čtvrthodiny vydechnout.

Do druhé půle trenér Bílek změnil rozestavení, do hry poslal pátého obránce Jemelku místo ofenzivního záložníka Vlkanovy.

Než se reprezentační stoper rozkoukal, z jeho prostoru dával svůj druhý gól v utkání Sané. Ten pak vystřídal, ale palebné síle Bayernu to neubralo. Na vápně zůstal volný Choupo-Moting, který v poločase vystřídal Musialu a dal pátý gól.

A to do konce utkání chybělo ještě přes půl hodiny.

Domácí pak polevili a góly nepřibývaly. Trenér Nagelsmann postupně poslal do hry všech pět náhradníků, které měl k dispozici.

Na hřiště se dostal i sedmnáctiletý francouzský záložník Tel. Mimochodem, v předzápase dorostenecké Ligy mistrů v nedalekém tréninkovém centru pomáhali k senzačnímu plzeňskému obratu na 2:1 o dva roky starší hráči.

Po duelu na Camp Nou bylo utkání v nablýskané Allianz Areně pro plzeňské fotbalisty nejvážnější prověrkou. Bayern dosud v Champions League oba své zápasy zvládl: Inter i Barcelonu porazil shodně 2:0.

Viktoria dosud mezi elitou padla 1:5 v Barceloně a 0:2 s Interem. Příští týden hraje s Bayernem doma.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!