Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Opava - Sparta 0:2, favorit jde do finále. Domácí své ojedinělé šance nevyužili

Sparťanský útočník Jan Kuchta děkuje Matěje Rynešovi za gólovou přihrávku v semifinále poháru v Opavě. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Měli převahu, soupeře k míči moc nepouštěli. Přesto sparťanští fotbalisté ještě před osmdesátou minutou semifinálového zápasu domácího poháru v Opavě vedli jen o gól. Favorit ale nakonec pohodlně postoupil do finále po výsledku 2:0, pojistku po Kuchtově hlavičce z první půle přidal deset minut před koncem Olatunji.
  17:38aktualizováno  20:11

Sparťané si tak potřetí za sebou přímo zahrají o trofej. Jméno druhého finalisty se ale dozvědí až 24. dubna, tedy v původně plánovaném úředním termínu vrcholu soutěže.

To proto, že druhý semifinálový duel Plzně se Zlínem se kvůli účasti Západočechů ve čtvrtfinále Konferenční ligy nemůže odehrát dříve.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

„Sparta je potřetí za sebou ve finále poháru a uděláme vše pro to, abychom to tentokrát zvládli,“ řekl její dánský trenér Brian Priske na tiskové konferenci.

Priske proti nedělnímu ligovému duelu v Českých Budějovicích udělal sedm změn v sestavě. Jako vždy v poháru chytal Vorel. Po trestu za červenou kartu se vrátil Preciado.

Na lavičce zůstali kapitán Krejčí – ten do duelu nakonec vůbec nezasáhl, brankář Vindahl, středopolař Kairinen či útočník Haraslín. Své místo uhájili jen Panák, Birmančevič, Kuchta a Zelený, který nastoupil na stoperu.

Opava je pohárovým překvapením. Prvotřídní senzaci ale nezařídila. Vždyť v druholigové tabulce je až dvanáctá za sparťanským béčkem.

Pražané tak podle předpokladů měli od začátku územní i herní převahu.

Poprvé se jim podařilo skórovat v 21. minutě, hlavní sudí Hocek ale Kuchtův gól po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů odvolal kvůli předchozímu Sadílkovu faulu. Párkrát zahrozila i Opava, Vorla ale přímo neohrozila.

Předčasná radost. Sparťané slaví gól Jana Kuchty v semifinále poháru v Opavě, který však na doporučení VAR sudí odvolal kvůli předchozímu faulu Sadílka.

Letenští se ujali vedení v závěru poločasu, kdy Kuchta zblízka hlavou do protipohybu gólmana Richtera zužitkoval Rynešův centr. Po změně stran se obraz hry nezměnil, v 71. minutě sparťan Tuci těsně minul branku. Krátce nato několik sekund po svém příchodu na hřiště málem srovnal střídající Yahaya po nedorozumění mezi stopery Vitíkem a Zeleným, jenže trefil tyč.

V 81. minutě přidala Sparta pojistku. Tuciho dlouhý nákop našel Olatunjiho, který překonal vyběhnutého Richtera. Nigerijský útočník se zapsal mezi střelce poprvé od konce února, kdy se dvěma góly podílel na čtvrtfinálovém obratu proti Slavii z 0:2 na 3:2 po prodloužení.

„Je třeba hráčům poděkovat. Podali jsme jeden z nejlepších výkonů pod mým vedením. Na druholigistu jsme sehráli skvělé utkání a dokázali jsme si, že můžeme konkurovat komukoliv,“ uvedl domácí trenér Miloslav Brožek.

„Bylo to další těžké pohárové utkání, jak už to v téhle soutěži bývá. Venku to nikdy nebývá lehké, přestože jsme hráli s druholigovým týmem,“ konstatoval Priske.

Obhájci ligového titulu vyhráli i čtvrté venkovní utkání v této sezoně MOL Cupu. Nejprve si poradili s druholigovou Líšní a poté s městskými rivaly Bohemians 1905 a Slavií. Letenští budou usilovat o rekordní osmý pohárový triumf v samostatné historii, čímž by se odpoutali od Slavie. V minulých dvou sezonách nestačili na Slovácko a právě na vršovický celek. Double za výhru v lize i domácím poháru získala Sparta naposledy v roce 2014.

Autoři: ,