Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Problém Barcelony: přijde o Dembélého a z přestupu zřejmě dostane jen půlku

Ousmane Dembele foto: AP

Do posledního přípravného utkání Barcelony už nenastoupil a je na odchodu do Paris St. Germain. Za fotbalistu Ousmana Dembélého navíc katalánský klub dost možná obdrží pouze polovinu přestupové částky, zatímco ta druhá připadne samotnému hráči. Může za to netradiční klauzule v jeho smlouvě.
  15:56

„Řekl nám, že chce odejít. Jsem trochu zklamaný, ale nabídce z Paříže konkurovat nemůžeme,“ reagoval trenér Xavi.

Barcelona se topí v dlouhodobých finančních problémech a doufala, že jí přestup pomůže situaci částečně urovnat. S Dembélém loni podepsala novou smlouvu, která zahrnuje i výstupní klauzuli ve výši 50 milionů euro (1,2 miliardy korun).

Ani na tuhle částku si přitom nyní nemusí sáhnout.

V době uzavření nejnovějšího kontraktu totiž neměla peníze na vyplacení podpisového bonusu, a tak Dembélému slíbila, že dostane polovinu zmíněné klauzule, pokud ji někdo zaplatí.

Ousmane Dembélé z Barcelony se vyhýbá Lukáši Kalvachovi, plzeňskému...

To ovšem není ani zdaleka všechno...

Samotná padesátimilionová klauzule byla aktivní pouze od 1. června do 31. července letošního roku a od 1. srpna narostla na dvojnásobek.

Zástupci Paris St. Germain sice původní termín prošvihli, ale díky dopisu, který poslali Barceloně, aktivovali takzvanou soukromou klauzuli a hráče proto mohou přivést za nižší sumu i po termínu.

Jestli i v této situaci platí, že polovinu dostane samotný hráč, nicméně není jisté.

Dembélého od přestupu z Německa trápila zranění, v posledních dvou letech se však pod novým trenérem Xavim dostal do formy. V předminulé sezoně byl se třinácti asistencemi nejlepším nahrávačem domácí soutěže, v uplynulém ročníku se podílel na dvanácti gólech a pomohl svému týmu k titulu.

„Je to jeho osobní rozhodnutí, ale zůstává po něm určitá pachuť, jelikož jsme se pro něj vždy snažili zajistit to nejlepší,“ přesvědčoval Xavi.

Přesto si Barcelona možná za hráčův odchod může sama.

Hráči Barcelony Robert Lewandowski a Ousmane Dembélé během utkání s Bilbaem.

Před několika dny zveřejnil francouzský deník L’Équipe informaci, že katalánský klub kontaktoval PSG ve snaze získat Kyliana Mbappého. A protože nemá dostatek peněz, měla Barcelona nabídnout výměnou právě Dembélého a ještě záložníky Gaviho s Raphinhou.

Když se to dozvěděl Dembélé, naštval se, přerušil jednání o prodloužení smlouvy, a rozhodl se ze Španělska odejít.

Pokud přestup klapne, Barcelona přijde o důležitého ofenzivního hráče, kterého bude muset nahradit. První ligový zápas ji přitom čeká za necelé dva týdny, v neděli 13. srpna se utká s Getafe.