Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Patrik Berger chystá dvůj návrat na leden

Sport

  9:38
PRAHA - Už sedmkrát se vrátil na fotbalové trávníky po operaci kolena a teď se o stejný příběh pokouší poosmé. V šestatřiceti letech a tentokrát už určitě naposledy.

Patrik Berger. foto: Lidové noviny

"Pokud během jara zjistím, že koleno není stoprocentní nebo mě nějak omezuje, prostě skončím. Nemělo by to smysl," připouští pro LN fotbalista Patrik Berger. Hvězda Sparty je mimo hru od konce srpna, kdy jí nedaleko Mnichova speciální metodou nahradili chybějící meniskus. Tehdy jen málokdo věřil, že si slavný záložník ještě někdy zahraje.

Teď se však Bergrův návrat znovu přiblížil. Ve čtvrtek absolvoval v Německu druhou kontrolu a od lékařů si vyslechl dobrou zprávu: Můžeš začít pomalu běhat.

"Myslel jsem, že to půjde pomaleji, ale doktor mi říkal, že bych mohl stihnout zimní přípravu," pochvaluje si Berger, který jako poslední ze stříbrné party z Eura 1996 ještě fotbal nezabalil.

Je jako poslední mohykán. Jeho tehdejší spoluhráči se už dávno živí jako trenéři nebo agenti, on z nich ale jako jediný ještě hraje.

Tedy – chystá se hrát. "Příštích pět týdnů musím zamakat v posilovně, abych dohnal svalovou hmotu. A v polovině ledna bych už snad mohl začít trénovat s míčem," plánuje si Berger.

Optimismus mu dodali lékaři
Krušné chvíle prožíval prvních šest týdnů po operaci, kdy jen ležel v posteli a sledoval, jak mu speciální elektronická dlaha procvičuje koleno. Šest hodin, každý den.

To nejhorší ho však čeká až nyní. Tvrdý dril v posilovně. "Chodit pět týdnů od pondělí do pátku do posilovny už v mém věku nebude po psychické stránce žádná sranda. Chci ale klukům ještě na jaře pomoct," hledá Berger motivaci.

Když před týdnem jeho velký kamarád Vladimír Šmicer oznámil konec kariéry, říkal: "Patrik má taky co dělat, aby se přinutil dělat rehabilitaci, jak má."

Kamarádské hecování však na Bergra neplatí. Pověsit kopačky na hřebík? Nic takového neplánuje.

"Lítalo mi to hlavou. Ale když přijdete za doktorem a on vám vleje naději do žil, rychle vás to přejde. Fotbal mi pořád chybí," říká.

Přitom ještě v létě přísahal, že další operaci by už kvůli prodloužení kariéry nepodstoupil. Jenže teď zjistil: "Říct, že končím a od zítřka už nebudu hrát, není tak lehké, jak jsem si před pěti lety myslel."

V šestatřiceti letech by mohl dát nohy na stůl a užívat si. Vždyť doma má trofeje, které získal s Dortmundem nebo Liverpoolem. "Jenže v Česku jsem nic nevyhrál, to mě teď žene nejvíc dopředu. Chci se toho ještě dočkat," tvrdí.

A navíc: "Nohu potřebuju posílit tak jako tak. Jen kdybych chtěl hrát už jen rekreačně, nemusel bych tolik pospíchat," srovnává.

Možná si už zvykl, vždyť zranění kolena ho provází celou sezonu. Než se znovu zranil v letošní sezoně, stihl odehrát tři zápasy. A teď Spartu sleduje jen v televizi.

Konec v létě? Třeba ještě ne "Doktoři mi už po operaci říkali, že nevidí důvod, proč končit. Když budu chtít, můžu prý ještě rok dva hrát," popisuje. "Vím, že konec se už blíží, ale pořád si ještě nechávám otevřené dveře."

Kdy fanouškům zamává úplně naposledy? Smlouva ve Spartě mu končí příští rok v létě, ale konec Bergrovy kariéry to být nemusí.

"Nerad bych řekl, že v létě skončím, a pak bych to musel brát zpět. Uvidím, jak se budu cítit. Kdyby se mi chtělo do další přípravy, není důvod končit," dodává Berger.

Prokleté koleno

Patrik Berger strávil na marodce celkem tři roky

Jeho pravou nohu proslavila tvrdá střela, ale také věčná zranění. Zatímco s levým kolenem neměl Berger nikdy problém, s tím pravým byl na operaci už osmkrát. Naposledy před třemi měsíci v Německu. Poprvé musel k chirurgovi už v devatenácti letech. Tehdy neznámého fotbalistu poprvé operoval v americkém Vailu vyhlášený ortoped Richard Steadman. "Na vlastní náklady mě tam odvezl můj agent Pavel Paska. Nebýt toho, bůhví, kde bych teď byl," říká Berger. Škála zranění smolného kolena je pestrá: prasklý meniskus, přetržené vazy… Při posledním zákroku mu lékaři speciální metodou z vlastní krve vytvořili náhradu chybějícího menisku. Zranění kolene ho brzdilo v Liverpoolu, Portsmouthu, Aston Ville i po návratu do Sparty. "Počítal jsem, že jsem behěm kariéry byl mimo hru celkem tři roky," počítá Berger. Pověsit kopačky na hřebík chtěl už před třemi lety, místo toho teď plánuje další návrat. V šestatřiceti letech je posledním členem stříbrného týmu z Eura 1996, který ještě neukončil kariéru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!