Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Návrat alkoholového hříšníka. Sudí Orel zpět mezi profíky, zapíská si druhou ligu

Rozhodčí Pavel Orel nařizuje v utkání Slovácka s Karvinou pokutový kop. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Arbitr Pavel Orel, který byl loni v létě kvůli alkoholu před zápasem Konferenční ligy vyřazen z profesionální listiny, se na ni vrací. V neděli bude řídit utkání druhé nejvyšší soutěže mezi Žižkovem a Chrudimí. „Dostává druhou šanci,“ uvedla komise rozhodčích.
  15:36

„Pavel Orel během sezony v zápasech třetí ligy a českých divizí prokázal stabilně vysokou výkonnost a byl nejlépe hodnoceným rozhodčím ve zmíněných soutěžích. I proto jsme se rozhodli delegovat do finální fáze druhé nejvyšší soutěže,“ doplnil její předseda Libor Kovařík.

„Podobně jsme postupovali například u Jakuba Doubravy, Ondřeje Cieslara a Petra Dorušáka, kteří také díky své výkonnosti v soutěžích Řídících komisí pro Čechy a Moravu byli v letošní sezoně delegováni do druholigových utkání,“ vysvětlil.

Orel byl z listiny loni v srpnu vyřazen pro vlastní pochybení, oficiálně pro porušení etického kodexu. Den před utkáním Konferenční ligy v Rize v červenci si s ostatními sudími dali alkohol, což neuniklo delegátovi Evropské fotbalové unie (UEFA).

Šlo o zápas mezi RFS Riga a Sabah Masazir z Ázerbájdžánu (0:2). Hlavním byl Jan Machálek, na pomezí byli Adam Horák s Janem Váňou a pětatřicetiletý Orel plnil funkci čtvrtého rozhodčího.

„Připouštím, že jsem den před výše zmíněným utkáním, po příjezdu před obědem, vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni,“ hájil se Orel v prohlášení pro agenturu ČTK.

Pro Orla to byla další rána v kdysi velmi slibně rozjeté kariéře, v roce 2023 jej komise stáhla z mezinárodní listiny pro pokles výkonnosti. Profesionální soutěže přitom pískal už od čtyřiadvaceti let, doposud v ní odřídil 124 utkání, na 64 byl jako VAR.

Nyní dostává příležitost na restart.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!