Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Penaltová loterie přála Ukrajincům

Sport

  0:01
Kolín nad Rýnem - Fotbalisté Ukrajiny rozhodli o svém postupu mezi poslední osmičku týmů mistrovství světa přes Švýcarsko až v penaltovém rozstřelu. Nudný osmifinálový zápas skončil bez branek i po půlhodinovém prodloužení. V závěrečném rozuzlení se štěstí přiklonilo na stranu Ukrajinců

Ukrajina postupuje! foto: AFP

Oba týmy se mohly postupem stát jedním z velkých překvapení turnaje a především Švýcaři dávali najevo, že mají více sebevědomí a také odvahy ke střeleckým pokusům. Jejich hra byla hodně aktivní a už v sedmé minutě Yakin a podruhé Wicky ve 13. minutě mohli otevřít skóre, ovšem jejich tvrdé pokusy z dvaceti metrů zlikvidoval gólman Šovkovskij. Zvláště při druhé střele měl hodně práce, aby míč vytlačil na roh.

Ukrajinci sázeli na hluboký obranný blok, z něhož se snažili nacházet dlouhými kolmými pasy kanonýra Ševčenka a právě čerstvá posila Chelsea byla nejblíže vedoucímu gólu už při první střele svého týmu mezi tyče. Ve 21. minutě rybičkou předskočil švýcarské stopery při trestném kopu a nastřelil břevno.

I na druhé straně hřiště přišla největší možnost k vedoucí brance po trestném kopu. Frei orazítkoval břevno přímou technickou střelou z osmnácti metrů. Hra se rychle přelévala ze strany na stranu, ovšem šancí před poločasem ubývalo. Šelajev sice dvakrát během jediné akce vypálil ze šestnáctky, ale poprvé trefil hradu švýcarských fotbalistů a vyražený pokus poslal nad.

Švýcaři už po půlhodině přišli o náhradního stopera Djouroua, ale nově poskládaná obrana hrající bez Senderose si se Ševčenkem dokázala poradit. Hned po změně stran ji sice vystrašil hlavičkou těsně vedle tyče Voronin, ale jinak si počínala velmi přesně. V 67. minutě Švýcaři nebyli příliš těsně u Ševčenka a jeho tvrdý pokus jen zasvištěl kolem opuštěného kouta branky.

Fanoušci si neužili
Oba týmy i nadále dokazovaly, proč v posledních dvou letech před šampionátem prohrávaly jen výjimečně. Důsledná defenziva před šestnáctkami bránila případné brankové přestřelce a stále více bylo zřejmé, že stejně jako v odpoledním duelu Itálie s Austrálií může rozhodnout o postupu jediná akce.

Úroveň i tempo hry v teplém počasí v druhém poločase klesaly a především neutrální fanoušci v hledišti dali hráčům pískotem brzy najevo, co si o jejich výkonech myslí.  V posledních minutách základní hrací doby oba týmy už zcela rezignovaly na vstřelení gólu a duel se prodlužoval.

Švýcaři byli v prodloužení aktivnější, ovšem s výjimkou jedné střely doprostřed branky se nedostávali k finální přihrávce, natož pak k pokusu, který by znamenal rozhodnutí. Navíc především ukrajinské hráče začaly chytat křeče. Pět minut před koncem sice Streller v šestnáctce málem dokázal rozhodnout, ale Husinův obětavý zákrok přišel včas.

Na trávník se dostal na poslední tři minuty i sparťanský útočník Lustrinelli, ale prosadit se nedokázal.

A tak rozhodly penalty. Hned na úvod švýcarský gólman chytil penaltu obávaného exekutora Ševčenka, jenže stejně dopadl vzápětí Streller. Velké drama nakonec rozhodla už druhá série, v níž Milevskij připomněl Panenkův bělehradský dloubák a Barnetta vzápětí nastřelil břevno. Rozhodnuto bylo už ve čtvrté sérii, kdy Husev proměnil třetí penaltu Ukrajiny, která tak jde při své premiéře na šampionátu dál. Ve čtvrtfinále se Ukrajinci střetnou v pátek s Itály.

Výsledek:
Švýcarsko - Ukrajina 0:0 - 0:3 na penalty

Rozhodčí: Archundia - Ramirez (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Barnetta
(Švýc.). Diváci: 45.000 (vyprodáno).

Sestavy:
Švýcarsko
: Zuberbühler - Magnin, Djourou (33. Grichting), Müller, Degen -Wicky, Vogel, Cabanas, Yakin (64. Streller), Barnetta - Frei. Trenér:  Kuhn.

Ukrajina
: Šovkovskij - Husin, Vaščuk, Nesmačnyj - Husev, Timoščuk, Šelajev, Kaliničenko (75. Rotan), Vorobej - Ševčenko, Voronin. Trenér: Blochin.

Autor: