Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Penaltová show góly nepřinesla, duel rozhodl až v závěru bombarďák Villa

Sport

  20:15aktualizováno  22:29
JOHANNESBURG - Semifinále MS zná všechny účastníky. V neskutečné bitvě porazili Španělé 1:0 Paraguayce, když se v 83. minutě trefil svým pátým gólem na šampionátu David Villa. Předtím ale sudí odpískal celkem tři penalty, Xabi sice jednu proměnil, ta ale nebyla uznána pro předčasné vběhnutí hráčů do vápna. Z opakového pokusu Xabi Villara nepřekonal, stejně jako dvě minuty před ním na druhé straně selhal Cardózo.

Španělsko - Paraguay (Casillas dává rozhovor své přítelkyni Carbonerové). foto: Reuters

Také si říkáte, že vás už ve fotbale nemůže, ale opravdu nemůže nic překvapit? Pokud jste se koukali na poslední čtvrtfinále MS v Jihoafrické republice,

HVĚZDA DNE PODLE LN

David Villa (útočník, Španělsko): Někdo by mohl namítnout, že Němec Klose vstřelil góly dva, ovšem pro Villu mluví fakt, že jeho branka byla vítězná. Navíc se na jediný gól dotáhl na nejlepšího střelce španělské historie Raúla (44 gólů/102 duelů, Villa 43/63 zápasů) a s pěti přesnými zásahy vévodí i střelcům na letošním MS. Momentálně je Villa pro Španěly nepostradatelnější, než Klose pro Němce.

museli jste si odpověd: ale může! A pokud jste zrovna fanoušek či fanynka jednoho z týmů - Španělska či Paraguaye - a máte slabší srdce, musel se o vás pokoušet infarkt.

A to přitom do 57. minuty zápas skutečně příliš fotbalové krásy nenabídnul, opěvovaní Španělé v první půli ani jednou přímou střelou neohrozili paraguayského gólmana Villara. Naopak mohli sami inkasovat, když ve 41. minutě rozvlnil síť za Casillasem Valdéz. Gól ale nebyl uznán, protože se do hry zapojil jeho parťák Cardózo, který těžil ze svého ofsajdového postavení.

Poté již přišla na řadu penaltová show mezi 58. a 62. minutou, kterou světový šampionát nezažil. Místo popisování si vše vychutnejte v naší "penaltové fotostory...

PENALTOVÁ FOTOSTORY:
1. Cardozo byl faulován Piquém, ale v 58. minutě při zahrávání pokutového kopu selhal...
Španělsko - Paraguay (Casillas chytá penaltu).
2. Xabi na druhé straně v 60. minutě po faulu Alcaráze na Villu hned z protiútoku napoprvé nezaváhal...
Španělsko - Paraguay (Xabi napoprvé trefuje z penaltového puntíku).
3. Penalta se ale musela pro předčasné vběhnutí hráčů Španělska do vápna opakovat a tentokrát již Xabi pokutový kop neproměnil...
Španělsko - Paraguay (Xabiho na podruhé vychytal Villar).
4. K dorážce jeho pokusu (Villar střelu jen vyrazil) se jako první dostal Fábregas, byl faulován, ale guatemalský rozhodčí další penaltu už neodpískal...
Španělsko - Paraguay (Villar fauluje Fábregase, rozhodčí už další penaltu nepísknul).

Zápas dostal poté na několik neuvěřitelný spád - na jedné straně neproměnili přes blokující španělské obránce své střely Cardózo a Valdéz, na druhé vychytal parádní střelu Iniesty Villar. Následovalo opět sklidnění hry a potažmo srdeční činnosti hráčů i fanoušků. Už už se zdálo, že duel půjde do prodloužení...

CO ŘEKLI PO ZÁPASE

"Měli jsme příležitosti a zápas jsme mohli rozhodnout v náš prospěch. Mohli jsme vyhrát a postoupit, ale raduje se soupeř. Musím poděkovat svým hráčům za jejich výkon, na šampionátu zahráli velmi dobře," řekl argentinský kouč poražených Gerardo Martino.

"Jsme hlavně rádi, že jsme se probojovali mezi nejlepší čtveřici týmů na mistrovství. Už se těším na další zápas, souboj s Německem bude určitě skvělý. Němci zde hrají výborně, myslím, že ze všech účastníků nejlépe... Nehráli jsme dobře, moc jsme se nadřeli," kouč Španělů Vicente del Bosque.

"K postupu jsme potřebovali trochu více štěstí. Hráli jsme velmi dobře a vyřazení je pro nás těžký úder a samozřejmě nás to všechny hodně bolí," řekl Roque Santa Cruz, útočník Paraguaye.

Když tu udeřil kanonýr kanonýrů jménem David Villa. Ale byly to zase nervy. V 83. minutě potáhl rychlý protiútok středem Iniesta, hodil míč do vápna napravo sprintujícímu a zcela volnému Pedrovi. Ten krásné vystřelil na vzdálenější tyč, leč tu míč orazítkoval a vrátil se do hřiště. Pod kopačky dobíhajícímu Villovi. Ten míč z deseti metrů poslal pravačkou zpět na branku.

Tentokrát ale trefil pro změnu levou tyč, míč proskotačil po čáře kolem zkoprnělého beka na druhou tyč a následně ukončil trápění nervové soustavy všem - zaplul do sítě. Obrovská úleva a radost se zračila z tváře radujícího Villy i jeho spoluhráčů, kteří snad na minutu udělaly za brankou Paraguaye valnou hromadu.

Španělé poté již vedení udrželi. Nejdřívě zásluhou dalšího zázračného zákroku brankáře Casillase proti střele Santa Cruze a poté také za cenu vlastního zdraví - Puyol musel po jedné zblokované střele střídat, v nastavení pak dravý Santana nechtěně šlápl kopačkou do obličeje Sergia Ramose. Jihoameričanům se již vyrovnat nepovedlo. Španělé poprvé v historii postoupili do semifinále MS, kde na ně čeká v repríze posledního finále ME Němci (Španělsko vyhrálo 1:0).

Španělsko - Paraguay (spoluhráč utěšuje Cardoza).

Šťastný Casillas mohl po zápase dát rozhovor své přítelkyni Soně Carbonerové pracující pro jednu španělskou televizi, Paraguayci opouštěli scénu Ellis Parku totálně psychicky vyčerpaní a v slzách. Ostudu ale na šampionátu rozhodně neudělali...

ČTVRTFINÁLE MS VE FOTBALE

Paraguay - Španělsko 0:1 (0:0)
Branka: 83. Villa. Rozhodčí: Batres (Guat.) - Leal (Kost.), Pastrana (Hond.). ŽK: Alcaráz, V. Cáceres, Morel, Santana - Piqué, Busquets. Diváci: 55.359.

Paraguay: Villar - Verón, Alcaráz, Da Silva, Morel - V. Cáceres (84. Barrios) - Santana, Barreto (64. Vera), Riveros - Valdéz Haedo (72. Santa Cruz), Cardozo. Trenér: Martino.

Španělsko: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol (84. Marchena), Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (75. Pedro), Xavi, Iniesta - Torres (56. Fábregas), Villa. Trenér: Del Bosque.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.