Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

Fotbalový trenér Petr Rada. foto: ČTK

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na hostující lavičce trenéra Petra Radu, který na konci minulého týdne dostal od ligové disciplinárky za rasistickou urážku v zápase s Brnem osmiměsíční stopku. Pětašedesátiletý kouč se proti trestu odvolal a než celou věc řádně projedná odvolací komise fotbalové asociace, svůj tým může vést normálně dál.
  13:00

Radův případ se u Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky bude projednávat až za tři týdny, což České tiskové kanceláři potvrdil předseda odvolací komise Jan Malý.

S kolegy si u disciplinární komise vyžádal písemné odůvodnění, které prý ještě není hotové.

Rada se provinil v duelu úvodního jarního kola se Zbrojovkou Brno, který skončil na Julisce 3:3. Hostujícímu trenérovi Tomáši Poláchovi řekl „zoufalče cikánskej“. Vedle osmiměsíčního trestu dostal pokutu 80 tisíc korun.

S Duklou vede tabulku o dva body před Vyškovem.

„Panem Radou se na zasedání odvolací komise nebudeme zabývat z toho důvodu, že ještě není písemné vyhotovení prvoinstančního orgánu. Myslím si, že disciplinární komise vyhotoví písemné rozhodnutí příští týden po Velikonocích. Potom vždy dáváme každému účastníkovi prostor aspoň čtrnáct dní, aby proti tomu vyhotovil písemné odvolání s argumenty. Pak ve věci nařídíme jednání. Scházíme se tak jednou za tři neděle,“ prohlásil ve čtvrtek dopoledne Malý.

Nepředpokládá, že by se se členy odvolací komise rozhodl ke svolání mimořádného zasedání. „Budeme diskutovat s kolegy, jestli o tom nerozhodnout dřív. Upřímně řečeno nevidím důvod, že by případ pana Rady měl být odlišný od jiných případů třeba prvoligových hráčů, klubů nebo trenérů. Myslím si, že budeme postupovat úplně stejně jako v ostatních případech. Až na úplně výjimky jsme mimořádně nikdy nezasedali,“ uvedl Malý.

Bývalého reprezentačního obránce a někdejšího kouče národního týmu, Teplic, Jablonce, Liberce nebo obou pražských „S“ trestá disciplinární komise opakovaně. Naposledy dostal Rada v říjnu třízápasový distanc a pokutu 30 tisíc korun za to, že během utkání v Chrudimi vyhrožoval asistentovi rozhodčího Tomáši Mokruschovi.

Autoři: ,