Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Petrohrad dotáhl pouť Pohárem UEFA k trofeji

Sport

  23:57
MANCHESTER - Radek Šírl z Petrohradu se stal pátým českým fotbalistou, který vyhrál Pohár UEFA. Ruský šampion v dnešním finále na stadionu Manchesteru City porazil Glasgow Rangers 2:0, když o svém triumfu rozhodl v závěrečných dvaceti minutách.

V Anglii se dlouho slavilo. foto: ČTK

Před Šírlem, který odehrál celé utkání, se z vítězství v Poháru UEFA radovali v roce 1997 Jiří Němec a Radoslav Látal v barvách Schalke 04 a před sedmi lety Patrik Berger s Vladimírem Šmicrem v dresu Liverpoolu.

Zatímco Rangers vsadili na totožnou sestavu jako v semifinálové odvetě s Fiorentinou, ruský přemožitel Bayernu Mnichov nastoupil s třemi změnami. Do zahajovací jedenáctky se vrátili po vypršení trestu Šírl s Aršavinem a nejlepšího střelce soutěže Pogrebňaka, který musel sledovat finále kvůli žlutým kartám jen z dálky, nahradil Tekke.

Zenit absolvoval poslední soutěžní zápas před čtrnácti dny, ale herní pauza na něm nebyla poznat. Od úvodu jasně udával tempo, a protože Skotové tradičně vsadili na defenzivní taktiku s jediným útočníkem, hrálo se prakticky celý první poločas na jednu branku.

Nečekaně obsazené finále Poháru UEFA, pro oba celky první v historii, získávalo na obrátkách. V 64. minutě obešel Aršavin vyběhnuvšího Alexandera a jeho pokus vyhlavičkoval z prázdné branky až Papac. Ruský šampion opět přebíral otěže utkání a osmnáct minut před koncem se dočkal odměny. Aršavin krásně vysunul za obranu Denisova a ten s přehledem poslal balon vedle Alexanderovy nohy.

Za čtyři minuty odmítl pojistku z vyložené pozice Zyrjanov, ale nakonec se gólu přece jen dočkal, když v závěru nastavení doklepl do prázdné branky Tekkeho přihrávku. Zenit získal první evropskou trofej v historii klubu a navázal na tři roky starý triumf svého domácího konkurenta CSKA Moskva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!