Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Plzeň chce bodovat, ne spoléhat na Barcelonu

Sport

  14:56
PRAHA - Rozlučka jak se patří. Po takovém epilogu touží fotbalisté Viktorie Plzeň před dnešním duelem se slavným AC Milán, kterým uzavřou své první účinkování v základní skupině Ligy mistrů. Třetí místo a s ním jarní pokračování v Evropské lize už mají téměř jisté, musí je však udržet.

AC Milán - Plzeň, plzeňský Petr Jiráček a Daniel Kolář v souboji s Antoniem Cassanem foto: ČTK

K postupové jistotě jim stačí bod. Mohou i prohrát, v takovém případě by se ale ve druhém utkání nesměl stát zázrak v podobě vítězství posledního Borisova na půdě Barcelony, již jistého vítěze skupiny.

„Víme, že máme slušné šance, ale pořád to není hotové,“ přemítal plzeňský kouč Pavel Vrba. „Pro nás by byla velká věc, kdybychom přidali bodovou pojistku s takovým velkoklubem, jakým milánský AC je. Chceme si prostě Evropskou ligu uhrát sami a jakýkoli zisk s Milánem by byl fantastický výsledek,“ dodal kouč, který dnes oslaví 48. narozeniny.

Koho budou šetřit AC Milán a Barcelona

  • SOUPEŘ PLZNĚ
    V sestavě italského velkoklubu by měli v Edenu chybět stoper Alessandro Nesta, záložník Gennaro Gatuso a útočník Antonio Cassano (všichni na marodce), útočník Zlatan Ibrahimovič, volno asi dostanou záložník Kevin-Prince Boateng a obránce Ignazio Abate. Za tři žluté bude stát Alberto Abbiati. Útočník Filippo Inzaghi není na soupisce pro Ligu mistrů.
  • SOUPEŘ BORISOVA
    Katalánský klub čeká v sobotu El Clásico na půdě Realu Madrid, a tak Guardiolův tým bude proti Borisovu šetřit zástup opor. Hrát by neměli Victor Valdés, Daniel Alves, Carlos Puyol, Éric Abidal, Javier Mascherano, Seydou Keita, Sergio Bosquets, Xavi Hernández, Abdrés Iniesta, Cesc Fábregas, Lionel Messi, Alexis Sánches a David Villa.

Podle Vrby se hráči musí soustředit pouze na svůj zápas a nesmějí se starat o to, jak se vyvíjí utkání v Barceloně. „Na ten zápas nechceme spoléhat, i když by bylo obrovské překvapení, kdyby Barcelona doma prohrála. I tak se ale budu snažit, aby se informace z toho zápasu k našemu týmu nedostaly. Moji lidé i hlasatel na stadionu dostanou instrukce, aby na stadionu neinformovali o průběžném stavu z Barcelony,“ pravil Vrba.

Milánským dnes bude chybět několik opor v čele s Ibrahimovičem, podobná situace ale nastane v týmu Barcelony. První místo ve skupině má obhájce trofeje jisté, a tak dal trenér Pep Guardiola před Borisovem volno hned třinácti hráčům v čele s Messim, brankářem Valdésem či Xavim.

„Tipnul bych si, že nejméně pět nebo šest hráčů prvního týmu proti Borisovu nastoupí,“ odhadl pro LN Jiří Jarošík, který v minulé sezoně působil v Realu Zaragoza. Nespletl se, proti Borisovu by měli vyběhnout stoper Gerard Piqué, obránce Maxwell, záložníci Thiago a Isaac Cuenca a útočník Pedro Rodriguez.

Zdá se ale, že Barcelona se na potřeby českého mistra ohlížet nehodlá, jedenáctku by měli doplnit hráči z rezervy. Hrozí snad, že po dvanácti domácích zápasech v Lize mistrů bez prohry (deset výher a remízy s Kodaní a Realem v loňském ročníku) hrozí slavnému klubu podobná blamáž jako v říjnu roku 2009? Tehdy hvězdami nabitý tým utrpěl na Nou Campu šokující prohru s Rubinem Kazaň 1:2.

ČTĚTE TAKÉ

„Neřekl bych,“ odmítá překvapení Jarošík. „Už jenom proto, že Kazaň a Borisov mají podstatně odlišnou kvalitu. A nezapomeňte, že v Barceloně je laťka nastavená vysoko, kádr je dostatečně široký. Tým si nemůže dovolit prohru, to by mu fanoušci neodpustili,“ myslí si stoper Sparty.

Také plzeňský trenér Pavel Vrba věří, že katalánský klub doma nezaváhá. „Podle mě má Barcelona velkou sílu v jakékoli sestavě, my se však soustředíme na náš zápas. Samozřejmě budeme chtít vyhrát, ale budeme obezřetní v defenzivě.“

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...