Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plzeň se štěstím porazila Opavu, rozhodla brankou z penalty těsně před koncem

Sport

  21:01
Plzeň - Fotbalisté Plzně v osmém kole první ligy zdolali nováčka Opavu 1:0 až díky penaltě Patrika Hrošovského z 87. minuty a doma vyhráli i čtvrtý zápas v sezoně. Obhájci titulu se vrátili do čela neúplné tabulky o dva body před Zlín a tři body před Slavii, která má k dobru nedělní duel na půdě Slovácka.

Utkání 8. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - SFC Opava, 15. září 2018 v Plzni. Zleva Pavel Zavadil z Opavy a Luděk Pernica z Plzně. foto: ČTK

Svěřenci trenéra Pavla Vrby se vítězně naladili na středeční úvodní zápas skupiny Ligy mistrů proti CSKA Moskva. Na lavičce hostů nevyšla soutěžní premiéra trenérovi Ivanu Kopeckému, nástupci Romana Skuhravého.

Vrba oproti minulému debaklu 0:4 na Slavii udělal v základní sestavě tři změny. Disciplinárně potrestaného stopera Hubníka zastoupil Hejda a v záloze nastoupili Ekpai s Kopicem místo Petržely a Zemana. Opava nemohla nasadit záložníka Kayambu, kterého Viktoria minulý týden koupila a do konce podzimu ho nechala ve slezském celku hostovat.

Po vyrovnaném a nepříliš záživném úvodu jako první zahrozili ve 24. minutě hosté. Čtyřicetiletý Zavadil z přímého kopu našel Kuzmanoviče, jehož hlavičku brankář Kozáčik vytáhl nad břevno.

Utkání 8. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - SFC Opava, 15. září 2018...
Utkání 8. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - SFC Opava, 15. září 2018...

Plzeňští postupně získávali převahu. Ekpai po úniku na křídle tvrdou ranou minul branku a Kopicovu střelu z přímého kopu zase vyrazil opavský gólman Šrom. Ve 39. minutě z dobré pozice přestřelil i nejlepší ligový kanonýr Krmenčík.

Domácí i na začátku druhého poločasu častěji drželi míč, ale do zakončení se přes pevnou obranu soupeře dlouho nedostávali. V 73. minutě Krmenčík doklepl míč do opavské branky, ale sudí Berka po poradě s videorozhodčím gól neuznal kvůli ofsajdu.

Později po ruce hostujícího Zapalače se Berka šel na videozáznam podívat osobně a nakonec nařídil pro Viktorii penaltu, kterou v 87. minutě bezpečně proměnil Slovák Hrošovský. Domácí v závěru působili trochu nervózním dojmem, přesto nejtěsnější náskok udrželi. Západočeši porazili Opavu v nejvyšší soutěži po čtyřech utkáních a poprvé od roku 1998.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...