Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nová Plzeň? Zase bída. Tři zápasy, nula výher, pět poločasů bez gólu

Zklamaní fotbalisté Plzně po remíze s Hradcem Králové. foto: Petr Eret, MAFRA

Zaprvé: rozhodně nejsou na odpis, vždyť fotbalová sezona ještě pořádně nezačala. Zadruhé: navzdory tomu, že se ještě pořádně nezačalo, mají fotbalisté Plzně vážný problém. Ligoví mistři z loňského roku vstřelili za 270 minut jediný gól. Hrají kostrbatě, nervózně, v křeči, chybují.
  7:07

S pasivním skóre trčí na desátém místě tabulky, a pokud ve čtvrtek nevyhrají v horkém Kosovu nad průměrnou Dritou, s ostudou vypadnou z evropských předkol. „Ano, je to zatím pomalejší, než jsem si myslel, ale pevně věřím, že se ten vlak rozjede,“ soudil trenér Miroslav Koubek po nedělní remíze 1:1 s Hradcem Králové.

Ztráta to byla překvapivá a s ohledem na okolnosti úplně zbytečná. Viděli jste závěrečnou pasáž? Konkrétně penaltu, kterou hosté z Hradce neproměnili? A pak ještě gól v šesté minutě nastavení?

Plzeňský kapitán Lukáš Hejda vzal míč a vší silou ho vztekle odkopl.

Do ztracena.

Do nikam.

Pryč!

Tomáš Chorý leží zklamaně na zemi poté, co Plzeň pouze remizovala s Hradcem Králové.

Celým tělem prožíval zmar, který se s Plzní táhne rokem 2023. Měla to být přece královna Viktoria, která obhájí fotbalový titul. Vždyť do jarní fáze vstupovala s náskokem jako první. Navíc s čerstvými zkušenostmi z Ligy mistrů, kde poznala sílu Barcelony, Bayernu nebo Interu Milán.

A pak? Všechno šlo šejdrem. Jarní pád na třetí místo. Potupné výsledky, ještě horší výkony (v nadstavbě přímo žalostné), smutný konec trenéra Michala Bílka. Pokud si všechno sečtete, od dubna vyhrála Plzeň jediný soutěžní zápas. Z deseti pokusů. A ta výhra – pokud si vzpomínáte – byla proti Spartě, která měla za sebou oslavy čerstvého titulu.

Vstup do nové sezony je úplně stejný.

Klopýtavý.

Hektický.

Výsledkově ztrátový.

„Je to křeč,“ přiznal kapitán Hejda. Přitom ještě minulý týden, po remíze 0:0 s Dritou ve druhém předkole Konferenční ligy, útočník Tomáš Chorý pevným hlasem hovořil: „Teď se na nás štěstí neobrací. Musíme mu jít naproti, každý trénink makat a pytel s góly se roztrhne.“

Zatím se neroztrhl, což je malér. Jedinou trefu za tři zápasy zvládl stoper Hejda díky krkolomnému manévru v pokutovém území. Využil toho, že soupeř podklouzl a kapitán Viktorie do balonu udeřil z posledních sil. Naštěstí pro Plzeň, protože jinak by byla úplně na nule. Dokonce se teď v zákulisí začíná spekulovat, jak rychle může skončit kouč Koubek.

Příprava byla v jeho podání skvělá, ale začala sezona a všechno je špatně. Tedy výsledkově, z uměleckého pohledu to není úplně zlé. S výjimkou finální fáze v okolí pokutového území.

Navíc pozor, Plzeň má od léta nové rakousko-švýcarské majitele, kteří se pokoušejí z Viktorie vytvořit svou fajnovou fotbalovou továrnu na budoucnost. Upřímně, zatím to vůbec nefunguje.

0:1 v Teplicích.

0:0 s Dritou.

1:1 s Hradcem.

Fanoušci, kteří opakovaně a s nadšením přijížděli podpořit mužstvo na soustředění do Rakouska, jsou roztrpčení. U divokého kotle dokonce v neděli neproběhla žádná velká rozlučka. Jen se poděkovalo vůdci Hejdovi za jediný gól a taky brankáři Staňkovi za chycenou penaltu.

Mimochodem, i trenér Koubek, jenž bývá po sedmdesátce zpravidla nad věcí, chvilkově ztratil nervy. Vyčítal rozhodčím a vyjel na hradeckého asistenta Hejkala, se kterým dřív pracoval.

Resumé je? Plzeň má problém. Za pochodu se snaží vymanit z prkenné defenzivní taktiky minulého trenéra, výrazně inovuje, tvoří, ale zároveň ještě nedohlédla do nové éry. Chybí jí kreativita, klid, pohoda.

Jarní psycho funguje jako strašidlo.

A teď záleží na nové Plzni, jak zareaguje. Buď na to má. Anebo pozná, že na Evropu ještě nedozrála. Čas je neúprosný a krátí se.

Už ve čtvrtek odveta s kosovskou Dritou. V neděli liga s Ostravou.

A pak?

Autor: