Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Plzeňský kouč Vrba: Věříme, že Ligu mistrů budeme hrát

Sport

  19:15
Trenér fotbalové Plzně Pavel Vrba má se svým týmem velké plány: Posílit ofenzivu, hrát atraktivněji, udržet záložníka Daridu a - postoupit do Ligy mistrů.

Trenér fotbalové Plzně Pavel Vrba. foto: MAFRA - Ladislav Němec

V Nízkých Tatrách sbíral síly na vysoké cíle. "Čtyři dny jsem tam byl na dovolené, a že jsem si odpočinul, je na mně vidět - přibral jsem," pohlédl v pondělí s úsměvem na bříško plzeňský kouč Pavel Vrba.

Jeho mužstvo mělo právě za sebou první trénink na novou sezonu, v níž se to nejpodstatnější odehraje hned v úvodu: 24. června se mužstvo dozví prvního ze tří protivníků, které musí odklidit z cesty vedoucí do vytoužené Ligy mistrů, jednoznačného cíle klubu.

Bitvu o Champions League začne Vrbův tým 16. či 17. července, jiný tým z Česka o nejprestižnější klubovou soutěž planety, v níž létají pohádkové odměny, usilovat nebude.

"Na zahájení přípravy se sešlo 18 hráčů, z toho Pavel Horváth trénuje individuálně kvůli zranění ze závěru minulého ročníku a reprezentanti mají ještě týden dovolenou," shrnul Vrba pondělní start.

Navíc kádr se do zahájení sezony ještě změní, že?
V některých případech asi tušíte, kdo by měl přijít, někdo kádr pravděpodobně opustí. Chci mít k dispozici 20 hráčů, z toho dva až tři mladší a 17 zkušených, kteří by uspěli v české lize i v Lize mistrů. Věříme, že obě soutěže budeme hrát.

Co se týká případných posil, zaznívají často třeba jména olomouckého Hořavy nebo libereckého Rabušice.
Nebudu komentovat žádné jméno. Netvrdím, že někdo z nich nebyl osloven, ale ve spoustě jmen střílejí novináři vedle.

Zůstane Darida?

"Musíte počítat se vším, ale minimálně do konce kvalifikace o Ligu mistrů Darida zůstane. Nikdo nám nedá tolik peněz jako Champions League, takže je hloupost ho prodávat. Jeho odchod lze řešit třeba v zimě, teď je víceméně nemožný."

I u záložníka Petržely, který by se údajně mohl do Plzně vrátit z Německa?
Ne že bych snad nechtěl, ale žádné jméno vám nemohu říct z obchodního hlediska: v momentě, kdy ho řeknu, jeho cena okamžitě vyskočí, tak to v českém fotbale chodí.

Prozradíte aspoň termín, dokdy chcete posily v týmu mít?
Nejpozději 1. července, kdy odjíždíme na soustředění do Rakouska. Rád bych je ale měl o týden nebo o 10 dní dřív a myslím, že to tak i bude.

Jaké posty chcete posílit?
Byli jsme kritizovaní, že jsme v poslední sezoně nedávali tolik gólů jako v té předminulé. Přes 50 ligových gólů sice není úplně špatná bilance, ale pravdou je, že chceme být atraktivnější. V posledních domácích zápasech minulé sezony se tým pod velkým tlakem nedokázal prosadit podle představ. V defenzivě problémy moc nemáme, pro tu hráče nehledáme.

Čili souhlasíte s majitelem klubu Paclíkem, který ihned po titulu řekl, že musí přijít změny, aby bylo mužstvo víc konkurenceschopné?
Pan Paclík by byl nejraději, abychom dali 150 gólů a ligu vyhráli s 90 body... Majitelé klubů mluví jako správní podnikatelé, praxe je trošku složitější. Ale samozřejmě souhlasím s panem Paclíkem, že bychom se mohli zlepšit v ofenzivě.

Co když však odejde klíčový záložník Darida?
Musíte počítat se vším, ale minimálně do konce kvalifikace o Ligu mistrů Darida zůstane. Nikdo nám nedá tolik peněz jako Champions League, takže je hloupost ho prodávat. Jeho odchod lze řešit třeba v zimě, teď je víceméně nemožný.

Stihli si hráči po hektické sezoně vůbec pořádně odpočinout, aby měli hned síly na tu další?
Doufám, že ano. Začínáme boj o Ligu mistrů a jinou možnost, kdy začít přípravu, ani nemáme.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...