Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Lyonu jsme udělali fatální chyby, míní Uhrin. Teď si přeje zázrak

Sport

  6:00
PLZEŇ - Když naposledy české mužstvo v pohárech postoupilo do čtvrtfinále, povedlo se to přes Lyon. Tento významný francouzský klub však nyní nejspíš mezi posledních osm týmů Evropské ligy plzeňské fotbalisty nepustí. "Hotovo ještě není," vzkazují Plzeňští.

Trenér Dušan Uhrin mladší. foto: MAFRA - Ladislav Němec

Aby Plzeň prošla do čtvrtfinále, musí dát ve čtvrteční osmifinálové odvetě minimálně tři góly. A když jeden dostane, tak potřebují o čtyři branky vyhrát.

Před týdnem totiž úřadující český šampion ve Francii prohrál 1:4. Stejným poměrem na jaře 2002 Lyon padl v Praze na Letné s Libercem a senzačně byl vyřazen.

Pokud by český klub šel dál i ve čtvrtek, byl by to zázrak. Skóre 1:4 se v pohárech podařilo otočit málokomu.

"Lituju každého gólu, který dostaneme," prohlásil plzeňský trenér Dušan Uhrin mladší.

Plzeň neprožívá šťastné období. Po slibném vstupu do jara, kdy v Evropské lize přemohla vysoce favorizovaný Šachtar Doněck, podlehla v Gambrinus lize na Spartě a naposled remizovala doma se Slováckem. Mezi tím prohrála vysoko v Lyonu.

Plzeň - Lyon

výkop: čtvrtek 19.00
rozhodčí: Szymon Marciniak - Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (všichni Pol.). první zápas: 1:4.

Předpokládané sestavy
Plzeň:
 Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Petržela, Hořava, Horváth , Kolář, Ďuriš - Tecl.
Lyon: A. Lopes - M. Lopes, Biševac, B. Koné, Bedimo - Malbranque, Gonalons, Mvuemba, Ferri - Lacazette, Briand.

V domácí soutěži nabrala na Spartu desetibodové manko a v pohárech si už úvodním duelem téměř zničila reálné šance na postup. "Ne, nehrajeme jen o čest, ale o postup. Sice naše výchozí pozice není dobrá, ale pořád je to jen poločas, takže se budeme snažit," zdůraznil záložník Daniel Kolář.

Na trenérovi Uhrinovi i týden po porážce však bylo vidět, jak ho výše skóre trápí. "Jsem zklamaný, jakým způsobem jsme ty góly dostali. Naše šance na postup je menší než před zápasem ve Francii. Přitom si myslím, že šance byly větší než proti Šachtaru a jsem naštvaný, že jsem to takhle zkazili," prohlásil kouč.

I před rokem Plzeň bojovala o postup mezi nejlepších osm mužstev Evropské ligy. Jenže proti Fenerbahce pokazila domácí zápas (0:1). A byť v odvetě před prázdnými tribunami v Istanbulu v posledních minutách sahala po výhře 2:1, nakonec to skončilo remízou 1:1.

Nyní je ještě v horší pozici. "Věděli jsme, že Lyon je nepříjemný v protiútocích. A my tam udělali triviální chyby. Chtěli jsme zpevnit obranu, což se nám tam nepodařilo. Je to otázka koncentrace a plnění povinností na hřišti," upozornil Uhrin.

Přiznal, že v posledních dnech musel zapracovat na psychice hráčů. "Když dostanete čtyři góly a pak v úvodu dalšího zápasu nedáte penaltu, tak psychika jde dolů. A taky jsme se zaměřili na to, abychom nevytvářeli tolik taktických chyb," podotkl Uhrin. "Potřebujeme se z toho dostat a nejlepší bude dát brzy gól."

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...