Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Po vyrovnání jsem se o výsledek bál

Sport

  12:27
PRAHA - Šestým a posledním českým vítězem Poháru UEFA v historii se stal ve středu večer sedmadvacetiletý Tomáš Hübschman, aniž by kopnul ve finálovém souboji svého Šachtaru Doněck proti Werderu Brémy do míče. O to hůře celý zápas prožíval, a když zápas dospěl do prodloužení, měl obavy o konečný výsledek.

Šťastný obránce Šachťaru Doněck Tomáš Hübschmann v náruči spoluhráče Rata. foto: ČTK

Nakonec se mohl radovat ze zisku trofeje a stejně jako celý tým připravovat na oslavy, které čekají ukrajinský klub po dnešním návratu na Ukrajinu.

Hübschman byl před zápasem optimistou, ale průběh utkání mu nedal zcela zapravdu. "Když jsem viděl v tunelu, že jde na nás pět hráčů vyšších než náš největší kluk, tak z Werderu šel docela strach. Předpokládal jsem, že vsadí jednoznačně na standardky a rohy, kde by měli určitě navrch," svěřil se dnes fotbalista, který v utkání nemohl nastoupit kvůli třem žlutým kartám z předchozích zápasů.

Počítal s tím, že jeho tým bude mít navrch jedině v případě, že bude kontrolovat míč daleko od svého pokutového území. "Jenže to nám dlouho zcela nevycházelo, nehráli jsme přesně podle plánu. Po brance se to ale změnilo, měli jsme hru mnohem více na svých kopačkách," popisoval zápas, jak ho viděl ze svého místa jen pár metrů vedle lavičky náhradníků.

Pak ale přišlo vyrovnání a Hübschman měl trochu o svůj tým strach. "Víte jaké to bývá s prodloužením! Většinou rozhodne jediný gól a soupeř už pak nemívá dost sil na vyrovnání," vysvětloval své obavy, které se potvrdily jen napůl. Jeden gól skutečně rozhodl, ale radoval se z něj Šachtar. "A mohlo to být rozhodnuté ještě dříve, pokud bychom proměnili následnou šanci," připomněl neúspěšný lob Williana.

Ve zbytku utkání to šlo podle něj již pouze o to, jak se Werder vzpamatuje. "V těch chvílích se ale ukázalo, jak Brémám chyběli Almeida a především Diego. Ten by byl pro nás asi hodně nebezpečný," řekl na adresu hráčů, kteří stejně jako on museli kvůli trestu usednout jen do hlediště.

Potom už vypukly velké oslavy v táboře ukrajinského klubu a Hübschman byl bezprostředně u toho. "Byl jsem blízko hřišti, a tak jsem mohl hned za spoluhráči," pochvaloval si český fotbalista, že byl s týmem i v nejhezčím okamžiku a došel si pro zlatou medaili, která se rozdávala v Poháru UEFA naposledy.

Oslavy se pak přelily ještě do hotelu, kde byl tým ubytován, ale byly střídmé. "Za řadou spoluhráčů dorazili rodinní příslušníci, a tak se společně posedělo, něco se vypilo a hodně povídalo," svěřil se Hübschman, podle kterého hlavní oslavy stejně vypuknou až po návratu na Ukrajinu.

I tam asi budou ale oslavy rozdělené. "V sobotu hrajeme ligový zápas a nemůžeme si dovolit jen slavit. Fanoušci nás určitě dnes přivítají na letišti, asi také za nimi vyrazíme na náměstí jak zde bývá zvykem. Dva dny před utkáním nemůžeme moc oslavovat a dá se předpokládat, že ty hlavní oslavy se budou odehrávat až o víkendu," odhadnul, jak si v Doněcku budou všichni historický úspěch užívat.

Autor: