Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští soupeři v pohárech: Sparta může mít lehčí cestu, Slavia třeba Ajax

Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí (uprostřed) a jeho spoluhráči slaví vítězný gól do sítě Zlína. foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Slovan Bratislava, Antverpy, Čenstochová, nebo Molde. Výběr soupeřů, kteří mohou po pondělním losu narazit na pražskou Spartu, pokud projde do závěrečného čtvrtého předkola fotbalové Ligy mistrů. V něm bude nasazená, a potká tak schůdnějšího soupeře, alespoň z hlediska koeficientu. Dopoledne zveřejnila UEFA užší čtyřčlenné skupiny možných protivníků Plzně a Slavie, kteří jsou v osudí pro Konferenční ligu. Západočeši v případě postupu, pražský celek v případě vypadnutí z Evropské ligy.
  9:25

Los play off, jak se poslední předkolo oficiálně nazývá, totiž probíhá ještě před odehráním třetího, do kterého Sparta vstoupí úterním utkáním v Kodani. Kvůli tomu nejsou v osudí jednotlivé týmy, ale dvojice, které automaticky přebírají koeficient silnějšího celku.

Liga mistrů

4. předkolo - los 12:00

Možní soupeři Sparty
Antverpy,
vítěz Slovan Bratislava/ Maccabi Haifa,
vítěz Klaksvík/Molde,
vítěz Čenstochová/Aris Limassol

Tím je třeba právě Kodaň, její koeficient je druhý nejvyšší v osudí. Pokud ji Sparta vyřadí, dostane proti sobě některou z nenasazených dvojic. Jedinou výjimkou jsou Antverpy, které se do play off kvalifikovaly přímo.

Je pravděpodobné, že do závěrečného dějství postoupí ještě Haifa, Čenstochová nebo Molde, avšak všichni ještě musejí jednoho soupeře vyřadit, ostatně stejně jako Sparta.

Jisté naopak je, že v boji o Ligu mistrů nepotká český mistr například Dinamo Záhřeb, AEK Atény, Young Boys Bern nebo Galatasaray. Ti všichni figurují mezi nasazenými dvojicemi.

Evropská liga

4. předkolo - los 13:00

Možní soupeři Sparty
poražený Slovan/Maccabi,
poražený AEK Atény/Dinamo Záhřeb,
poražený Olimpija Lublaň/Galatasaray,
poražený Klaksvík/Molde,
poražený Čenstochová/Aris,
vítěz Karabach/HJK,
vítěz Ludogorec/Astana,
vítěz Tiraspol/BATE,
vítěz Žalgiris Vilnius/Häcken,
vítěz Zrinjski/Breidablik

Možní soupeři Slavie
Ajax, LASK Linec, St. Gilloise, Zorja Luhansk, Aberdeen, Čukarički Bělehrad

Možnosti se začnou komplikovat ve chvíli, kdy Sparta vypadne. Tím se totiž automaticky přesune do play off o Evropskou ligu, kde však známý a zavedený systém „nasazený - nenasazený celek“ od letoška nefunguje. Losuje se rovněž dopředu, takže letenský celek pozná obě varianty v předstihu.

V této soutěži navíc působí také Slavia, která do třetího předkola vstoupí ve čtvrtek proti ukrajinskému mužstvu Dnipro-1.

Ještě před začátkem losu se všechny týmy nebo dvojice týmů rozdělí do čtyř skupin podle takzvaných „priorit“.

Sparta by měla prioritu číslo 2 společně s mistry, kteří vypadnou ze třetího předkola Ligy mistrů. Slavia bude losována s prioritou číslo 4, což jsou týmy, které postoupí ze třetího předkola Evropské ligy a nejsou mistry svých zemí.

Český mistr se střetne buď s mužstvem ze třetí priority (mistři svých zemí, kteří postoupí ze třetího předkola Evropské ligy), nebo s někým z druhé priority (mistři svých zemí, kteří vypadnou ze třetího předkola Ligy mistrů).

Do výběru se tak vrátí třeba obávané Galatasaray nebo Dinamo Záhřeb, kteří by však stejně jako Sparta museli vypadnout. K nim se přidají třeba Karabach, Razgrad nebo Hacken, kteří naopak musejí postoupit.

Na Slavii pak zbyde někdo z priority první, což jsou mužstva, která se do play off EL kvalifikovala přímo. Mezi nimi je například Ajax Amsterdam, LASK Linec, Saint-Gilloise nebo Luhansk.

Nehledě na vysoký koeficient tak Slavia může narazit i na třetí tým nizozemské ligy. Při losu budou nahrané body nepodstatné.

Konferenční liga

4. předkolo - los 14:00

Možní soupeři Slavie
vítěz Lech Poznaň/Trnava, vítěz Arouca/Brann,
vítěz Osijek/Demirsport, vítěz Hibernian/Luzern

Možní soupeři Plzně
vítěz APOEL/Dila Gori,
vítěz Besiktas/Něftči Baku,
vítěz Rijeka/B36 Tórshavn,
vítěz Tobol/Derry City

V Konferenční lize, kde bude v osudí Plzeň a také Slavia v případě vypadnutí, však všechno zůstává při starém. UEFA pouze kolem deváté hodiny dopoledne rozdělila týmy do skupin podle geografické polohy. Zároveň na sebe nemohou narazit celky ze stejných zemí, což se pro změnu v Evropské lize stát může.

Kvůli odlišným prioritám se však Slavia se Spartou jistě nepotkají.

Plzeň i Slavia budou v play off Konferenční ligy nasazené. Západočeši nejprve musejí projít přes maltskou Gziru.

Největší hrozbu představují třeba Lech Poznaň, Besiktas nebo APOEL.

Los ve švýcarském Nyonu startuje ve 12 hodin osudím Ligy mistrů, ve 13 hodin pokračuje Evropskou ligou a finišuje Konferenční ligou ve 14 hodin. V každé části figuruje český celek. Sledovat jej můžete na oficiálních stránkách UEFA.