Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Policie zadržela 126 fanoušků CZ Bělehrad, 17 jich zůstalo v cele

Sport

  10:59
PRAHA - Policisté kvůli výtržnostem v centru Prahy ve čtvrtek zadrželi 126 fanoušků fotbalového klubu Crvena Zvezda Bělehrad, 17 z nich je podezřelých z trestných činů. Při střetech s příznivci srbského klubu se zranilo devět policistů.

Policisté hlídkují v pražské Opletalově ulici v rámci bezpečnostních opatření, která byla ve města zavedena kvůli fanouškům Crvena Zvezdy Bělehrad. foto: ČTK

Policie nyní propuštěné fanoušky sváží k vršovickému stadionu Slavie, kde na ně čekají autobusy. Jejich odjezd budou policejní hlídky sledovat až k hranicím.

Celkem 108 zadržených Srbů a jednoho Čecha potrestali policisté pokutami, pokutované cizince předali cizinecké policii. "Dalších 108 fanoušků dostalo ve čtvrtek pokuty přímo v Rytířské ulici," řekl Hulan. V policejních celách skončilo kvůli výtržnostem před večerním fotbalovým zápasem 17 lidí. "Čtyři jsou podezřelí z útoku na veřejného činitele, jeden ze sprejerství a dvanáct z výtržnictví," doplnil mluvčí.

Ve čtvrtek bylo po celý den možné narazit na opilé fanoušky v prostoru Staroměstského náměstí a na Letné. Odpoledne musela policie zasahovat v dolní části Václavského náměstí. Opilí příznivci srbského mužstva v restauraci převraceli stoly a házeli půllitry po hostech i policistech. Záchranáři museli na místě ošetřit několik lidí.

Pražská policie předem označila zejména kvůli fanouškům Crvene Zvezdy utkání 4. předkola Evropské ligy s pražskou Slavií za velmi rizikové a přijala bezpečnostní opatření. Na pořádek dohlíželo od středečního večera celkem 291 policistů a desítky pořadatelů zápasu.

Na zadržené fanoušky celou noc čekali jejich kolegové v autobusech u Edenu.

Propuštěné výtržníky policisté sváží před stadion. Cestu autobusů budou pak až k hranicím v Jihomoravském kraji sledovat policejní hlídky. Důvodem jsou obavy z toho, že se budou opakovat výtržnosti, kterých se příznivci bělehradského klubu dopustili na jihu Moravy už při cestě na zápas. V Břeclavi vyrabovali benzinovou pumpu, útoky se později opakovaly i na dalších benzinkách na dálnici D2 před Brnem.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...