Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Polsko - Argentina 0:2, dál postupují oba, vítěze nemrzela Messiho penalta

Souboj kapitánů Roberta Lewandowského a Lionela Messiho. foto: AP

Argentinští fotbalisté si můžou odškrtnout splněno. Do osmifinále mistrovství světa jdou z prvního místa skupiny C díky vítězství 2:0 nad Polskem. Lionel Messi sice nejdřív zahodil penaltu, ale po změně stran se trefili Alexis Mac Allister a Julian Álvarez. Evropané se navzdory porážce nakonec z postupu radují také.
  19:31aktualizováno  22:35

Polsko s velkým štěstím ze skupiny proniklo z druhého místa. Toho se drželo zuby nehty, hráči i trenéři s blížícím se finišem zápasu zjišťovali, jaká je situace ve druhém utkání Saúdská Arábie - Mexiko.

Mexičané vedli 2:0, čímž vyrovnali s Poláky bilanci a v tu chvíli při bodové rovnosti rozhodovalo kritérum fair play, které hrálo – symbolicky – do karet Lewandowskému a spol. Nakonec je uklidnilo snížení Davsárího na 1:2 v závěru nastavení.

Když Saúdové skórovali, bylo už na Stadium 974 nějakou chvíli dohráno, poražení polští fotbalisté si tak na úlevnou radost museli pár minut počkat.

Dál prošli díky lepšímu skóre.

„Hráčům jsem řekl, ať si to užijí. Doufali jsme, že zůstaneme a nebudeme muset balit kufry,“ uvedl polský kouč Michniewicz.

V osmifinále jeho tým čekají obhájci trofeje Francouzi, zatímco Argentina narazí na Austrálii.

Tabulka skupiny C

Tým Z V R P S B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

„Udělali jsme další krok, ale nejsme favoritem na titul. Jeden zápas z nás adepty na zlato nedělá,“ řekl argentinský trenér Scaloni.

Jihoameričané se do vyřazovacích bojů kvalifikovali popáté za sebou a po pomalém rozjezdu (šokující prohra 1:2 se Saúdy) potvrdili roli favorita.

Poláky, kteří se dopředu moc nehnali, poněvadž jim k jistotě stačila remíza, přehráli a nakonec zvítězili zcela zaslouženě, byť v prvním poločase z tlaku dlouho neuměli nic pořádného vytěžit.

Brankář Szczesny byl v permanenci, ale zasahoval spolehlivě. Pak ale v závěru poločasu ve vápně při vybíhání na centr plácl do obličeje Messiho a sudí Makkelie nařídil – po intervenci VAR – poněkud přísnou penaltu.

Balon už byl daleko, polský brankář soupeřovu hvězdu nezasáhl nijak silně, navíc ke kontaktu došlo až po zakončení.

K pokutovému kopu si stoupl sám kapitán Messi, který se 22. startem na mistrovství světa osamostatnil v tabulce národních rekordmanů před legendárním Maradonou, ale Szczesny jeho ránu bravurně vyrazil.

Hned po změně stran už se však Argentinci radovali. Molina na pravém křídle převzal přihrávku na hranici ofsajdu a našel ve vápně Mac Allistera, který sice netrefil míč čistě, ale poslal ho do sítě. Záložník s irskými kořeny dal první gól za reprezentaci.

„A vstřelit ho na mistrovství světa je úžasné,“ prohlásil Mac Allister.

Vzápětí mohl hlavou srovnat Glik, ale bránu minul. Pojistku na argentinský postup pak v 67. minutě přidal Álvarez.

Argentici pokračovali v ofenzivě, protivníka hladce přehrávali a mohli zvítězit i vyšším rozdílem, Álvarez ale další šanci nevyužil a na konci vyhlavičkoval Tagliaficův dloubáček těsně před brankovou čárou Kiwior.

Autor: