Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Katem Maďarů se stal Ronaldo, utkání přihlížely plné tribuny. Francie oloupila Německo o všechny body

Vyprodaný stadion v Budapešti. foto: ČTK

Budapešť - V souboji dvou gigantů na fotbalovém mistrovství Evropy porazila Francie v Mnichově domácí Německo 1:0 a ve stejné skupině zvítězilo Portugalsko v Maďarsku 3:0. Dva góly obhájců zlata dal Cristiano Ronaldo, který se osamostatnil v čele střelecké tabulky historie Eura.
  21:04

Úřadující mistři světa Francouzi zvítězili v Mnichově díky vlastnímu gólu Matse Hummelse z 20. minuty. Finalisté posledního Eura neprohráli s Německem pošesté za sebou a od roku 1987 mu ve stejném počtu utkání nepodlehli také na jeho hřišti.

Francouzi popáté za sebou zvítězili a neinkasovali. Naopak Němci poprvé prohráli svůj zahajovací zápas mistrovství Evropy a zkomplikovali si boj o postup.

V Budapešti se dlouho proti obětavě bránícímu Maďarsku trápilo Portugalsko. Favorit se prosadil až v závěru zápasu, kdy se nejprve v 84. minutě trefil Raphaël Guerreiro a následně přidal dvě branky Ronaldo. Nejprve proměnil pokutový kop a následně zpečetil výhru ve druhé minutě nastavení.

Ronaldo v závěru přidává třetí hřebík do maďarské rakve.

Hvězdný křídelník vytvořil několik rekordů. Jako první v historii evropských šampionátů vstřelil 10 branek a po dvou dnešních trefách má na kontě 11 gólů. Dosud se dělil o prvenství s francouzskou legendou Michelem Platinim, jenž na Euru skóroval devětkrát.

Ronaldo se zároveň stal v 36 letech nejstarším autorem dvou branek v jednom utkání na mistrovství Evropy a jako první nastoupil na pátém kontinentálním šampionátu. Portugalci jako první dali na Euru tři góly v posledních 10 minutách. Maďaři prohráli po 11 zápasech.

Maďaři mohli díky uvolněným opatřením proti koronaviru v zemi využít jako jediní hostitelé mistrovství Evropy celou kapacitu arény v Budapešti, úplně vyprodáno ale nebylo. Zápas sledovalo v ochozech 55 662 fanoušků.

Po dnešních zápasech do Eura zasáhlo už všech 24 účastníků. Ve středu mohou být známy první dva postupující týmy - účast ve vyřazovací fázi si mohou zajistit nováček na velké akci Finsko a Itálie.

Mistrovství Evropy ve fotbale:

Skupina F (Budapešť):

Maďarsko - Portugalsko 0:3 (0:0)

Branky: 87. z pen. a 90.+2 Ronaldo, 84. Guerreiro. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Négo, Orbán - Dias. Diváci: 67.215 (vyprodáno).

Ronaldo po rekordním večeru vede po prvním kole střeleckou tabulku společně s dalšími dvěma dvougólovými hráči - Belgičanem Romeluem Lukakuem a českým kanonýrem Patrikem Schickem.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se po pondělní výhře 2:0 nad Skotskem ve svém úvodním vystoupení ve skupině už opět připravují v Praze, kde mají během turnaje základnu. Další utkání je čeká v pátek znovu v Glasgow proti Chorvatsku.

V kodaňské nemocnici se nadále zlepšuje stav dánského záložníka Christiana Eriksena, který v sobotním duelu s Finskem zkolaboval, prodělal krátkou zástavu srdce a lékaři ho museli defibrilátorem oživovat. Devětadvacetiletý záložník vzkázal, že se cítí relativně dobře.

Autor: