Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Portugalci sází na pevnou obranu a produktivitu

Sport

  13:02
SEEFELD - Neprostupný střed obrany a nadprůměrná ofenziva založená na kvalitní kombinační hře.

Portugalský tým se připravuje na středeční utkání s Českem foto: ČTK

Tak se podle pozorovatele Miroslava Jirkala prezentovali v prvním vystoupení na evropském šampionátu portugalští fotbalisté, další soupeř českého národního týmu. Portugalci na úvod porazili 2:0 Turecko a stejně jako Češi mohou doufat, že už po druhém utkání si přiblíží postup do čtvrtfinále.

Především v prvním poločase viděl vyrovnaný souboj. "První poločas byl spíše vyrovnaný, ale v druhém už byli Portugalci jasně lepší. Turci se nedostávali do žádných šancí, portugalská obrana byla neprostupná," řekl dnes Jirkal s tím, že ačkoliv Portugalce si každý spojuje s ofenzivní atraktivní hrou, velké opory mají ve středu obrany.

"Pepe a Carvalho jasně dominovali. Pepe byl jedním z nejlepších hráčů utkání, se svým kolegou si velmi dobře vyhoví a nebylo ho téměř možné obejít," komentoval výkon stopera Realu Madrid, který navíc vstřelil první klíčový gól. Nejsilnější portugalskou zbraní je však středová řada, která dokáže dát zápasu řád. 

"Neustálým pohybem a přesnými kombinacemi dokážou soupeře přečíslit. Mají ale také rádi míč, jsou nesmírně technicky zdatní. Hodně to připomíná brazilský národní tým z minulých let, což je dáno určitě i trenérem," míní Jirkal, podle kterého je rukopis Luize Felipe Scolariho na hře týmu jasně čitelný.

 Všechna pozornost se před zápasem soustředila na Cristiana Ronalda, ale podle Jirkala jeho spoluhráči v ofenzivě nijak nezaostávali. "Turci se ho snažili zdvojovat, ale nemohli se zaměřit pouze na něj, prosadit se dokážou i další hráči," prohlásil pozorovatel.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...