Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Praha jako bojiště. Srbští rowdies zaútočili na policisty

Sport

  18:09aktualizováno  21:42
PRAHA - Proti skupině několika desítek fanoušků fotbalového klubu Crvena Zvezda Bělehrad musela odpoledne zasahovat policie v dolní části Václavského náměstí. Opilí příznivci srbského mužstva v restauraci převraceli stoly a házeli půllitry po hostech i policistech. Policie zadržela zhruba 150 z nich.

Řádění srbských fanoušků v Praze. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Policie v podstatě celou ulici Na Můstku uzavřela a sanitky odvezly několik lidí. Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová ČTK večer řekla, že osm srbských fanoušků bylo lehce zraněno.

Zatím není jasné, kolik příznivců bělehradského klubu policie obviní z nějakého trestného činu. Na místě byla také cizinecká policie, která kontrolovala jejich doklady a může je hned vyhostit v případě, že porušili zákon. Přítomno bylo deset policejních dodávek.

Konflikt se podle některých svědectví rozhořel poté, co fanoušci napadli turisty a policie jim v tom bránila. Už dříve fanoušci v centru města rozbili jednu výlohu. Objevily se i zapálené dýmovnice.

Pražská policie předem označila zejména kvůli fanouškům Crvene Zvezdy dnešní utkání s pražskou Slavií za velmi rizikové a přijala bezpečnostní opatření.

Už ve středu večer dělali příznivci klubu výtržnosti na jihu Moravy. Po celý dnešní den pak bylo možné narazit na opilé fanoušky v prostoru Staroměstského náměstí a na Letné.

První dnešní konflikt evidovala policie podle Zoulové již po desáté hodině dopoledne, kdy prý tři srbští fanoušci odmítli zaplatit za ubytování na Strahově. Další incident se odehrál po 16:00 v centru Prahy, kdy půllitrem rozbili výlohu směnárny. Policie podle Zoulové zná jejich jména a v případě, že je objeví na stadionu, předá je cizinecké policii.

U vršovického stadionu Slavie byl před zápasem klid. Autobusy příznivců srbského klubu přijely ze Strahova, kde byli fanoušci ubytovaní, téměř prázdné. Policejní pyrotechnici preventivně Eden prohledali, ale žádnou uschovanou pyrotechniku nenašli. Před zápasem, který začal ve 20:00, hodili ještě srbští fanoušci na hrací plochu světlici, kterou musela uhasit pořadatelská služba.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!