Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přes vyloupení Barcelony k trofeji. V domácí soutěži se Frankfurt trápil, v Evropě exceloval

Frankfurtští fotbalisté slaví triumf v Evropské lize. foto: AP

Bylo to velké drama a následně ještě větší sláva, když se fotbalistům Eintrachtu Frankfurtu ve středu podařilo v penaltovém rozstřelu udolat skotské Rangers (1:1 a 5:4 na penalty) a vyhrát Evropskou ligu. Minimálně polovina ze 43 tisíc diváků na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána náležela k bílé hordě, která zaplavila Sevillu.
  18:09

Údajně se jich do andaluské metropole vypravilo až 150 tisíc, třebaže vstupenku jich předem měla sotva desetina. A jejich vděční hrdinové jim dokonce při křepčení na trávníku trofej na chvíli půjčili do hlediště. Dalších padesát tisíc příznivců pak fandilo na dálku z arény ve Frankfurtu.

„Bez fanoušků bychom to nedokázali,“ uznával sílu jejich podpory brankář Kevin Trapp. „Není to o jednom hrdinovi, všichni jsme hrdinové,“ odmítal hlavní zásluhu na triumfu, přestože tři minuty před koncem prodloužení bravurním přesunem zneškodnil Kentovu gólovou šanci a ve čtvrté sérii rozstřelu vyrazil Ramseyho pokus.

„Odehráli jsme třináct zápasů a neprohráli ani jeden. Nedokážu vyjádřit, jak moc jsem na hráče hrdý,“ těšil se z úspěchu trenér Oliver Glasner.

Odměněni za vytrvalost

Působivá jízda. Přitom Eintracht řadil mezi favority tohoto ročníku Evropské ligy málokdo a mnoho lidí jej v soutěži pořádně zaregistrovalo až při skvělém čtvrtfinálovém představení v Barceloně. Třetinu Camp Nou tehdy obsadili němečtí fanoušci a dotlačili svůj tým k senzační postupové výhře 3:2.

„Byl to velký den pro Frankfurt, velký den pro německý fotbal. Vyhrát jako německý tým v Barceloně není normální,“ vyprávěl před pár dny sportovní ředitel Eintrachtu Markus Krosche. „Ten večer si budu pamatovat celý život,“ přidal křídelník Jens Petter Hauge.

Na domácí úrovni Frankfurt zažil dost průměrnou sezonu: v lize skončil až jedenáctý, přičemž z posledních osmi kol vydoloval jen tři remízy a z poháru se pakoval hned v úvodním kole. Navíc před sezonou odešel kanonýr André Silva do Lipska a mužstva se ujal nový kouč Glasner, který v předchozím ročníku s Wolfsburgem paradoxně o jediný bod uzmul Eintrachtu účast v Lize mistrů.

„Loňský neúspěch v boji o Champions League byl klíčem k dnešnímu titulu,“ myslí si rakouský trenér. „Tak to bývá velmi často – teprve po neúspěchu se ukáže, jaký jste tým. Hráči a celý klub se z toho dokázali dostat a teď byli za svou vytrvalost odměněni.“

„Glasner má jasný plán a je špičkový v analýze soupeře,“ chválí ředitel Krosche kouče. „Jeho systém funguje dobře i proti silným týmům,“ připomínal ofenzivní záložník Hauge unikátní ligovou výhru na Bayernu. „Vždycky má nějaký plán. Je dobré mít trenéra, který ví, co dělá. Přenáší na nás důvěru,“ dodal brankář Trapp.

Pro Eintracht není vítězství v Evropské lize prvním mezinárodním triumfem. Ve finále Intertoto Cupu 1966/67 porazil Inter Bratislava, v roce 1980 dobyl Pohár UEFA, navíc o dvacet let dřív padl v památném finále Poháru mistrů evropských zemí s Realem Madrid 3:7. Naproti tomu si zažil i horší časy, když na přelomu tisíciletí několikrát sestoupil do druhé ligy.

„Tolik věcí dohromady tvoří jedinečnou DNA klubu,“ říká generální ředitel Axel Hellmann. „Eintracht Frankfurt není jen fotbalový klub. Máme 52 týmů napříč různými sporty, v nichž je zastoupeno více než sto národů. Máme přes sto tisíc členů. Neexistují zde žádné hranice.“ A letošní úspěch? „Ten doceníme až za pár let,“ soudí kapitán Sebastian Rode.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!