Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovan opravdu nastoupil proti Rusům. Šéf se bránil: A s kým jako máme hrát?

Fotbalisté Slovanu Bratislava na startu zimní přípravy. foto: Profimedia.cz

Slovan Bratislava se v úterý na katarském soustředění nakonec opravdu utkal s ruským Dynamem Moskva, které zápas vysílalo živě na sociálních sítích. Slovenský mistr o něm dopředu oficiálně neinformoval. Předtím čelil kritice veřejnosti doma i v Česku. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík už v pondělí pohrozil, že se plánovaný vzájemný přípravný zápas neuskuteční.
  13:27aktualizováno  16:10

Slávistický mluvčí Michal Býček sice v úterý redakci iDNES.cz sdělil, že klub program týmu po návratu z portugalského soustředění teprve oznámí, už během odpoledne však Slavia napsala na sociální sítě krátký vzkaz: „Neplánujeme přípravné utkání se Slovanem Bratislava.“

Ten se možná snažil zápas s ruským soupeřem na katarském soustředění utajit, Dynamo o něm ale informovalo v běžném rozsahu a přenášelo ho v přímém přenosu.

Slovenský Denník N v úterý dopoledne konfrontoval s plánovaným duelem i majitele Slovanu Ivana Kmotríka. „A s kým máme hrát, když je tam Dynamo taky na soustředění? Chtěli jsme vyrovnaného soupeře, se Zlatými Moravci bychom mohli hrát i na Slovensku.“

Na to, že ruské týmy jsou už dva roky vyloučené z evropských soutěží, Kmotrík prohodil: „A co mají ti hráči společného s válkou?“

Hrajete s Rusy? Tak to generálka nebude

Na spekulace, že se Slovan s Dynamem utká už v pondělí večer reagoval i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. „To si potom přípravný zápas nezahrajeme,“ napsal na sociální síti X k příspěvku slovenského účtu Futbalové zákulisie, jenž na plánované utkání upozornil. Tvrdík připojil fotografii slávistů ve žluto-modrých tričkách a heslem „Stojíme za Ukrajinou“.

Slavia by totiž měla se slovenským mistrem sehrát generálku na jarní část sezony 4. února v Praze. Informace o utkání však na svém webu má dlouhodobě jen Slovan. Slavia nicméně zatím neinzeruje ani plánovaný sobotní přátelák s pekingským Kuo-anem.

„Vím jen to, že se mi pan Tvrdík snažil dovolat, jestli bychom zápas nepřeložili na vedlejší hřiště, protože mění trávník,“ reagoval Kmotrík. „A k jeho komentáři jen dodám, že Slavii posledních deset let vlastnili Číňané.“

Mluvčí bratislavského celku pak na dotazy ohledně možného střetnutí a stavu plánované generálky se Slavií zatím redakci iDNES.cz neodpověděl.

Plány prozradil asistent trenéra

Na úterní přípravné utkání možná nechtěně upozornil v pondělí odpoledne bratislavský asistent trenéra na svém instagramu.

Slovan je v současné době na soustředění v luxusním katarském komplexu, kde se postupně utká s tamními celky Al Raján a Al Wakrah. Ľuboš Benkovský však vedle nich původně zveřejnil i jméno ruského soupeře, byť příspěvek následně upravil.

V príprave pokračujeme v Katare. Sme v Dohe, v jednom z najlepších tréningových centier Aspire Academy. Desať dní, dva zápasy (Al Rayyan, Al Wakrah) - a potom už ostrý štart do druhej časti sezóny.
.
Let’s continue our preparation in Qatar. We are in Doha, one of the best training centrum Aspire Academy. Ten days, two matches (Al Rayyan, Al Wakrah) and then start to the second part of the season.
.
#preparation #priprava #qatar #katar #doha #matches #zapasy #trainingsessions #treningy #aspireacademy #skslovanbratislava #slovanbratislava #alrayyan #alwakra #nikeleague #nikeliga #europaconferenceleague #europskakonferencnaliga

22. ledna 2024 v 14:45, příspěvek archivován: 23. ledna 2024 v 10:54

„Jsme v Dauhá, v jednom z nejlepších tréninkových center Aspire Academy. Deset dní, tři zápasy (Dynamo Moskva, Al Raján a Al Wakrah) a pak už start druhé půlky sezony,“ stálo v původním znění.

Bratislavský klub byl už několikrát během invaze v kontaktu s ruskou stranou. Obchodně řešil už loni v létě přesun nejlepšího střelce Aleksandara Čavriče do Rubinu Kazaň. „S nímž vedení skutečně jednalo,“ cituje web Šport.sk hlavního kouče Vladimíra Weisse.

Srbský útočník nakonec neodešel, protože za něj klub nenašel náhradu.

Minulý čtvrtek pak Slovan prodal brazilského krajního obránce Lucase Lovata za asi devět milionů korun do čečenského Achmatu Groznyj, jehož čestným prezidentem je diktátor Ramzan Kadyrov. Ten se společně s dalšími klubovými představiteli nachází na sankčním seznamu.

Majitel Slovanu Bratislava Ivan Kmotrík starší (vlevo) se synem Ivanem Kmotríkem mladším.

Hodí se doplnit, že Kmotríkova firma Grafobal Group podníká skrze dceřinnou společnost právě v Rusku. „Nadnárodní společnosti tam postupně omezují investice a my přicházíme o významné klienty,“ citoval ho před rokem a půl Index SME.

Současně se Slovan od začátku nijak nevymezoval vůči válce na Ukrajině. Přestože ihned po ruské invazi slovenská Fortuna liga uspořádala iniciativu na podporu zasažené země, bratislavský celek se nijak nezapojil – na rozdíl od hráčů soupeřů.

„Ukrajinu nápisy na tričkách podpořilo ze Slovanu jen gruzínské duo Džaba Kankava a Guram Kaša,“ píše Šport.sk.

Fotbalisté Slavie nastupují k utkání proti Dnipru v tričkách na podporu Ukrajiny.

„Nerad bych spojoval politiku s fotbalem,“ reagoval trenér Weiss. „Určitě jsou to lidské tragédie, které by se neměly stávat. Žil jsem v Rusku a vím, jaká je jejich mentalita, ale nerad bych toto téma rozváděl. Každé násilí odsuzuji, ale politika do sportu nepatří.“

Poměrně odlišný názor na problematiku má však Slavia i její šéf Tvrdík.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...