Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Proč Plzeň uspěla? Brali jenom útok

Sport

  17:00
PRAHA - Před šesti lety se vrátili do první ligy, loni vyhráli podruhé v historii domácí pohár a teď slaví poprvé za dobu existence klubu i mistrovský titul. Rychlý vzestup Plzně mezi českou fotbalovou elitu je dokonán. Favorizovaná Sparta tempu nečekaného rivala nikdy úplně nestačila. Důvodů plzeňského úspěchu je však daleko víc.

Plzeň slaví titul z fotbalové ligy. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Dechberoucí podzim. Sezonu začali Plzeňští 18. července remízou 2:2 s Olomoucí, pak následovala senzační tříměsíční jízda a jedenáct vítězství za sebou. Fanoušky, novináře i odborníky uchvátil moderní ofenzivní styl. I když měli Západočeši v čele jasný náskok, převážila v jejich hře opatrnost jen výjimečně.

Faktor Horváth. Ve svých šestatřiceti letech Pavel Horváth neběhá za míčem tak rychle jako gepard za prchající gazelou. Ani nemusí. Tvořivému záložníkovi stačí pár kroků, aby správně trefil míč a milimetrovým centrem či přihrávkou poslal spoluhráče do šance. Plzeňský kapitán měl ovšem velký přínos i pro atmosféru v kabině. V těžkých chvílích ji humorem uvolní, jindy zase v pravý čas vyhecuje.

Plzeňská cesta za titulem

1. kolo: Mistrovská sezona začala nenápadně. Domácí remízou s Olomoucí 2:2.

6. kolo: Vítězství na Spartě 1:0. Plzeň už bylo nutné brát vážně, její náskok na obhájce titulu narostl na sedm bodů.

7. kolo: Nejvyšší výhra v sezoně. Nováčka z Ústí lídr ligy doma rozstřílel 7:0. Poprvé v sezoně také nezbylo na jeho stadionu ani jedno volné místo.

13. kolo: Po jedenácti vítězstvích přišla první porážka. Postarala se o ni Mladá Boleslav, která doma Plzeň přestřílela 4:3.

17. kolo: Závěr podzimu a další porážka. V Edenu Plzeň podlehla Bohemians 1905 0:1 a jedinkrát v sezoně nevstřelila ani gól, i když o jednu regulérní trefu ji připravil nepřesný verdikt rozhodčích.

20. kolo: Klíčový bod sezony. Před vzájemným zápasem zaostávala Sparta už jen o dva body - blíž se však nedostala. Výhra Viktorie 1:0 stanovila odstup, který už obhájce doháněl marně.

26. kolo: Po domácí ztrátě se Slavií (2:2) přišli kandidáti na titul o body i v Brně (1:1). Další zaváhání si však Plzeň už nedovolila.

29. kolo: Žádné drama se nekonalo, Plzeň potvrdila titul při první možné příležitosti. Proti Baníku Ostrava přidala 21. vítězství v sezoně.

Dvě vítězství nad Spartou. Zápasy, které rozhodly o titulu. Kdyby Sparta svého rivala v této sezoně porazila, mohla mít šest bodů, které jí při účtování chyběly. Jenže obě utkání vyhrála Plzeň 1:0. Nejdříve v srpnu připravila Letenské o dva roky trvající domácí neporazitelnost. Letos v březnu zase vítězstvím odrazila útok Sparty na první místo.

Kouč Pavel Vrba. Plzeň převzal v říjnu 2008 se smělou vizí. Chtěl tým vytáhnout do špičky a dostat ho do evropských pohárů. Koncepční prací, chytrým posilováním kádru a tvrdohlavým lpěním na útočném herním pojetí cíle dosáhl už za dva roky. Zásluha trenéra je nezpochybnitelná.

Tápání Sparty. Obhájce titulu sice nečekaně zářil a vydělal v Evropské lize, ale v české konkurenci se nevyhnul zbytečným klopýtnutím. Prohrál zápasy s Hradcem Králové, Českými Budějovicemi či Teplicemi. Přitom se říká, že právě utkání proti slabším soupeřům často rozhodují o úspěchu či neúspěchu.

Nedobytné Štruncovy sady. Ligová nedobytnost slávistického Edenu trvala dvacet zápasů, ale ve Štruncových sadech už drží sérii o osm utkání delší. Fotbalisté Plzně doma jako jediní v sezoně ani jednou neprohráli a výjimečná bilance se odrazila i na zájmu diváků. Stařičký stadion začal praskat ve švech, po kompletní rekonstrukci se diváci vrátí do komfortnějšího prostředí.

Nálada v kabině. Zatímco mezi sparťany bylo několikrát v sezoně dusno, nálada v plzeňské kabině zůstala veselejší. Na tiskové konference nemusí přijít zrovna vtipálek Horváth, aby všechny ujistil, že v týmu vládne pohoda.

Spousta gólů. Spartu trefami zásobili afričtí kanonýři – na podzim Bony Wilfried, na jaře zase Leonard Kweuke. Západočeši ale nespoléhali jen na útočníky, o góly se starala celá řada hráčů. Hned pět jich v sezoně překonalo pětigólovou hranici.

Tlak nechali Letenským. Sparta byla od začátku v pozici favorita. Pražský klub obhajoval mistrovský titul a nic jiného pro něj nepřicházelo v úvahu. Plzeňští si celou dobu užívali boj o první místo, který od nich nikdo nečekal. Když se ale historický úspěch blížil, ani jim se nervozita nevyhnula. Jak si poradí s postavením mistra v příští sezoně?

Anketa

Je titul pro mistra fotbalové ligy ve správných (plzeňských) rukou?

Ano, Plzeň si titul za celou sezonu zaslouží 1933
Ano, ale bude zajímavé, jak se Plzni povede v příští sezoně povede 281
Ne, Sparta by si titul zasloužila více 249

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...