Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Prodat ligu? Čáslav zatím váhá

Sport

  8:33
PRAHA - Co se může stát v létě nejžhavějším zbožím na české fotbalové burze? Jednoznačně práva na účast v­ nejvyšší soutěži. Ta by mohla zájemcům nabídnout Čáslav, pokud v závěrečných třech kolech druhé ligy na druhé postupové pozici udrží náskok, který nyní činí před třetí Jihlavou čtyři body. I proto případní kupci ještě vyčkávají.

Bohemians 1905 slaví. foto: ČTK

Jenže vyloučit nejde ani možnost, že by se klub ze středočeského města pokusil ligová kritéria splnit a v příští sezoně se poprvé ukázal mezi elitou. „Původně to vypadalo, že práva skutečně nabídneme. Po posledním jednání uvažujeme také nad variantou, že budeme první ligu hrát,“ řekl Lidovým novinám sportovní manažer Čáslavi Martin Svoboda. Konečné slovo může padnout už po víkendovém kole, v­němž si Čáslav může postup zajistit napevno.

Dvacet milionů? To je příliš
Největším čáslavským handicapem zůstává bezpochyby stadion. Na jeho tribunách je pouze 575 míst k­ sezení, pro ligu je jich zapotřebí víc. „1500 sedaček nám chybí, ale zvládli bychom to odstranit,“ zauvažoval Svoboda. A co osvětlení a­vyhřívaný trávník, který v Čáslavi také nenajdete? „Dalo by se to řešit výjimkou,“ naznačil čáslavský funkcionář. Až jako poslední možností je podle něj přesun mimo Čáslav. „Nechceme dopadnout jako Blšany, které hrály v Příbrami a sledovalo je 200 diváků.“

Pokud k realizaci prvoligových požadavků v Čáslavi nakonec vůbec nepřistoupí, stane se aktuálním prodej práv k­ nejvyšší soutěži. Za kolik? Od roku 2005, kdy fotbalový svaz povolil obchodování s ­účastí v­ profesionálních soutěžích, ještě k ­takové transakci v první lize nedošlo. Odkupovala se zatím výhradně druhá liga.

V zákulisí se spekuluje o částce kolem 20 milionů korun. „Proslýchá se to, ale já sám odhad nemám. Taková suma by náš rozpočet určitě hodně vylepšila,“ připouští Svoboda. Mezi kandidáty, s nimiž by mohla Čáslav vyjednávat, se objevuje Slovácko, Jihlava či Hradec Králové. „Nebudeme určitě nikoho přeplácet,“ tvrdí ředitel Jihlavy Zdeněk Tulis. Dvacetimilionová hranice je podle něj nereálná. „Nejen pro nás. To nezaplatí nikdo.“

Starka: Vydržím v Příbrami
Server Týden.cz přinesl domněnku, že by práva k první lize mohla prodat také sestupem ohrožená Příbram. To její šéf Jaroslav Starka záhy popřel stejně jako svůj možný odchod na Žižkov. „Neslyším to poprvé, už jsem se proti podobným zvěstem obrnil. Fotbal mám rád, a­ dokud to půjde, chci ho dělat. A­ v­ Příbrami,“ pronesl Starka.

Příslušnost k první lize by rád udržel také momentálně poslední Žižkov. Pokud se nezachrání na hřišti, jako sestupující tým nemůže podle regulí práva od nikoho odkoupit. Potom by Viktorii zbývala jediná možnost – sloučit se s jiným prvoligovým klubem. V tomto případě by se nabízeli Bohemians Praha, kteří na Žižkově v této sezoně působí.

„Žádné kontakty s nikým jiným neproběhly. Nejdřív jedeme hrát o­naději do Příbrami,“ prohlásil viceprezident klubu Michal Kucián. „Žádosti o sloučení je navíc nutné podat do konce března příslušného roku,“ upřesnil licenční manažer fotbalového svazu Stanislav Rýznar.

Pokud se Žižkov nevyšplhá mimo sestupové pásmo, roční pobyt ve druhé lize ho už nemine. „S­nejvyšší mírou pravděpodobnosti ano, i když v českém fotbale se nedá vyloučit nic,“ podotýká Kucián.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...