Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Proti Kostarice nastoupí i Koller

Sport

  9:02
JABLONEC NAD NISOU - Přípravný zápas s Kostarikou ozáří návrat Jana Kollera. Reprezentační kanonýr se do týmu vrací po devíti měsících, kdy se zotavoval z těžkého zranění.

Jan Koller (vpředu) při tréninku. foto: Petrášek RadekČTK

„Mám samozřejmě příjemný pocit a velkou chuť si zas po dlouhé době zahrát,“ těšilo Kollera, který se na soustředění v Seefeldu potýkal s nataženým tříslem. Proto také vynechal páteční přípravu se Saúdskou Arábií v Innsbrucku. „Ale teď už jsem v pořádku, Když se nestane nic mimořádného, nastoupím,“ hlásil Koller. Včera bez problémů absolvoval předzápasový trénink, kterému přihlíželo z nové tribuny stadionu na Střelnici 2000 diváků.

Jablonec naopak neuvidí v akci lehce zraněné Tomáše Rosického, Tomáše Galáska i dlouhodobě zraněného Vladimíra Šmicra. Dva prvně jmenovaní jsou už téměř v pořádku, kouč však nechce s jejich nasazením riskovat. Dokonce zvažuje, že nechá odpočinout i další fotbalisty. „Nechci nikoho zavařit. Síly rozložíme do celého týmu,“ řekl Brückner.

Na rozdíl od přípravy se Saúdskou Arábií hodlá kouč využít všechna střídání. „Na trávník půjde všech šest náhradníků,“ plánoval. Z pátečního zápasu si odnesli hráči spoustu šrámů, Rosický dokonce kvůli nešetrnému zákroku o poločase střídal. Proto bude Brückner nabádat své svěřence k obezřetnosti.

„Hráče upozorním na možnou tvrdost. Hrajeme sice o výsledek, o prestiž, ale tohle si musíme pohlídat. Kdyby probíhaly poslední dva zápasy ve stejném stylu jako se Saúdskou Arábií, tak nevím,“ pověděl kouč.

Brückner: Měli byste vidět, jak vyběhli s Amerikou
Že opatrnosti nebude nazbyt, připustil i záložník Jan Polák. „Budou hrát asi také agresivně. Musíme mít ale na paměti, že šampionát se blíží,“ připomněl Polák, který zastoupí zraněného Galáska na místě defenzivního záložníka. „Problém to nebude. Ale já bych především chtěl vyvrátit informace, že jsem Tomáše v Seefeldu zranil já. Aby si nikdo nemyslel, že po něm jdu,“ prohlásil Polák.

Oba soupeři jdou do utkání v rozdílných náladách. Zatímco Češi si poradili se Saúdskou Arábií, Kostariku o víkendu deklasovala Ukrajina 4:0. „Šlo jen o přípravu. I Ghana měla problémy se slabším soupeřem. Tyto výsledky nic neznamenají,“ odmítl Brückner, že Čechy čeká jednoduchý zápas.

V pondělí zhlédl na videu kvalifikační duel Kostariky se soupeřem českého týmu na šampionátu, Spojenými státy. „Měli byste vidět, jak s Amerikou vyběhli. Vítězství 3:0 nebylo náhodné. Slabý sparingpartner to určitě nebude,“ dodal Brückner.

Se soupeřem se český tým zatím v samostatné historii neutkal, jediný duel s Kostarikou podstoupil na MS v Itálii v roce 1990 tehdejší československý výběr. V osmifinále se i díky hattricku Tomáše Skuhravého radovalo z postupu do čtvrtfinále mužstvo tehdejšího kouče Jozefa Vengloše. Za soupeře tehdy odehrál půl hodiny současný trenér Alexandre Guimaraes.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!