Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia trpělivá, Sparta divoká. A teď dvě derby! Bude to show! Těšte se

Sparťanský útočník Indrit Tuci (vlevo) se snaží dostat k míči před Michalem Trávníkem ze Slovácka. foto: ČTK

Ne, to není fotbalové sci-fi, které nás v nejbližších dvaceti dnech čeká. Plno úžasných a vyprodaných zápasů. Navíc dvě bitvy legendárních pražských značek s velkým „S“.
  10:05

Program Slavie: ve středu derby se Spartou ve čtvrtfinále národního poháru v Edenu, hned v neděli ligové derby na Letné, pak osmifinále Evropské ligy na hřišti AC Milán, mezitím taky liga s Teplicemi a velká odveta v Miláně.

Program Sparty: dvě vyhrocená derby mají pochopitelně stejné termíny, pokračuje doma Evropská liga s Liverpoolem, hektický meziměstský šlágr v Plzni a pohárová odveta v Liverpoolu.

Jestli si libujete, kam se posouvá český klubový fotbal, pak tu máte extra období.

Na dálku i na blízko.

Bude to show!

Slávistický útočník Mojmír Chytil oslavuje svůj gól.

V neděli se nám předvedly během 22. kola. Jak se prezentovaly před pekelnou fází sezony?

Slavia dohání. Není to od ní smršť, ze které byste měli dojem, že musí každého soupeře převálcovat. Trpělivé kombinace tvoří krásu a převahu. Proti Pardubicím: jen za úvodní poločas 11:0 na rohové kopy a 16:2 na střely. Ale že byste slávisty nazvali fotbalovými fachmany, to asi ne. Však i trenér Jindřich Trpišovský hned o přestávce dvakrát vystřídal a emotivními gesty od střídačky vyzýval k rychlejšímu a přesnějšímu pojetí.

Při očividné převaze a obléhání se nabitý Eden snažil být trpělivý, ovšem na tabuli svítila žlutá nula až do 67. minuty. Skoro to připomínalo, že slávisté svým postupným ťukesem skládají lego a pořád jim nějaké malinké součástky chybějí, než se dílo podaří.

Mužstvo má však výhodu v tom, že může použít hromadu prověřených náhradníků, kteří unaveného soupeře porazí a dorazí. Všechny tři góly proti Pardubicím vymysleli hráči, kteří byli na pódiu coby střídající. Masopust zprava centruje, Chytil hlavičkou v 67. minuty trkne k zemi. Během dalších sedmi minut se útočník Chytil trefil ještě dvakrát (vždy mu gól luxusně připravil záložník Provod), čímž vznikl nejrychlejší hattrick v moderních ligových dějinách.

Mojmír Chytil, jenž i svou reprezentační kariéru zahájil hattrickem během deseti minut, po třiceti letech o pár vteřin překonal sparťana Siegla. „Hlavní je, že jsem pomohl týmu. Že se podařil hattrick, o to je to všechno krásnější,“ řekl slávistický hrdina neděle.

Gratulace Chytilovi a Slavii za výhru 3:0, po které se znovu přilepila na čtyři body od první Sparty.

Sešívanou formu známe, ale co ta rudá?

Sparta vede ligu a je divočejší, živelnější. Pobláznila fanoušky, v Evropě slavně postoupila přes Galatasaray Istanbul a v neděli si do Uherského Hradiště přijela vychutnat Slovácko.

Pozor, snadná práce to nebyla. Dlouho spíš drsná řežba, během které rozhodčí Szikszay tahal z kapsičky jednu kartu za druhou, až se dostal na číslo dvanáct. Ale Spartu mnohem víc zajímaly tři body za vítězství 3:1, k němuž jí pomohlo další vzepětí ve druhém poločase.

Všimněte si: tohle je sparťanská síla. S přibývajícím časem tým neumdlévá, naopak nabírá sílu. V neděli trenér Priske udělal v sestavě osm změn, aby v našlapaném programu pošetřil nejvytíženější hráče, a v první půli to bylo znát.

Sparťanský křídelník Lukáš Haraslín střílí gól proti Slovácku.

Jen během úvodní desetiminutovky šli domácí dvakrát sami na bránu, Spartu musel zachraňovat gólman Vindahl, jeden z nepostradatelných. Na gól Vitíka pak stihl rychle reagovat Juroška a Slovácko ožilo.

Jenže do druhé půle Priske odhodil bundu, poslal na trávník spolehlivého stopera Panáka, pak i další opory, což zápas zlomilo. Trefy Birmančeviče s Haraslínem zařídily deváté ligové vítězství v řadě, které před derby udrželo mezi rivaly čtyřbodový odstup.

Co s ním udělá derby týden?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!