Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rada blufuje s Barošem

Sport

  7:37
MARIBOR - Rady odborníků a výzvy fanoušků budou nejspíš naplněny. Fotbalová reprezentace dnes večer nastoupí k důležitému kvalifikačnímu utkání ve Slovinsku zřejmě s dvojicí útočníků. „Nejsem ještě rozhodnutý, ale je to pravděpodobné,“ potvrdil kouč národního týmu Petr Rada.

Nervózní kouč české reprezentace Petr Rada. foto: ČTK

SLEDUJTE ON-LINE ZDE! Již nyní můžete přispívat svými názory do diskuze pod on-line.

Při takovém rozestavění by vzhledem k formě měli mít místo vútoku jisté Milan Baroš a Václav Svěrkoš, který by mohl svého parťáka doplňovat jako stažený podhrotový útočník. „Ale Baroš právě jistý není,“ překvapil Rada. Nečekaná informace až příliš vyčnívala z obecných frází, kterými obvykle český trenér den před utkáním mlží o svých záměrech. A to byl zřejmě záměr - Rada nejspíš jen blufoval, aby slovinského soupeře zmátl.

„Musíme koukat i na výšku obránců a fakt, že se Milanovi poslední zápasy za národní tým tolik nevyvedly,“ vysvětloval Rada. Přesto je krajně nepravděpodobné, že by probuzený střelec Galatasaraye Istanbul ze sestavy vypadl. Jisté je jen jedno. Rada chce s určením základní sestavy vyčkat do poslední možné chvíle. „Váhám ještě na dvou třech místech. Chci se rozhodnout i podle sledování záznamu posledních zápasů Slovinska,“ naznačil Rada.

Největší dilema řeší v záloze, kde musí lepit díru po zraněném Tomáši Rosickém. Jeho tvořívé úkoly však nejspíš znovu rozdělí mezi Jana Poláka a Jaroslava Plašila. „Variant je stále víc,“ podotkl.

Slovinsko chce oplatit porážku
Padesátiletý kouč byl v předvečer dnešní bitvy nezvykle nervózní. Zatímco kapitán Tomáš Ujfaluši se během tiskové konference zdravil s okolo procházejícími spoluhráči, Rada seděl za stolem téměř celou dobu s kamennou tváří. Důvod je jednoduchý - důležitost utkání, v němž se může lámat kvalifikace. Pokud český tým vyhraje, bude mít cestu na světový šampionát snadnou, v opačném případě se ocitne v prekérní situaci.

„Chceme bodovat, protože předposlední zápas venku se nám nepovedl,“ připomněl Rada říjnovou porážku z Polska. Teď jeho tým čeká soupeř, který na domácí půdě v kvalifikaci ještě neprohrál. Slovincům sice chybí tři ze čtyř klíčových obránců a navrch ještě brankářská jednička Samir Hadanovič, jenže na druhou stranu je požena touha oplatit svému soupeři porážku 0:1 z podzimního utkání v Teplicích.

„Pokud jim něco vyjde, dovolí si velké věci. Někdy jsou ale až moc impulzivní a netaktičtí,“ připomněl záložník Jan Polák.Podle kapitána Tomáše Ujfalušiho bude jeho tým ještě silnější než v posledním vzájemném utkání. „Budeme lépe bránit a nepustíme Slovince do takových šancí,“ slíbil.

Autor: