Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Cestu do Glasgow si dobře rozmyslete, vzkázal Hamáček sparťanům. Skotskou stranu požádal o zajištění bezpečí

ilustrační snímek foto:  Michal Růžička, MAFRA

Fotbalový souboj Sparty se skotskými Rangers se dál řeší na nejvyšší politické úrovni. Před listopadovou odvetou v Glasgow se české ministerstvo vnitra obává o bezpečnost hráčů i fanoušků a kvůli tomu kontaktuje skotské státní orgány.
  18:18

Nenávistné komentáře směrem k fanouškům, českým občanům i zemi. Nechutné výhrůžky.

To všechno létá ze Skotska po čtvrtečním utkání Evropské ligy mezi Spartou a Rangers.

I proto se před druhým vzájemným zápasem obou týmů všechno řeší na úrovni vlád.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček vyzval ve Sněmovně české fotbalové fanoušky, aby případnou návštěvu odvetného utkání Evropské ligy v Glasgow, kde Sparta nastoupí 25. listopadu, dobře zvážili.

 „Na místě je zvýšená opatrnost,“ řekl Hamáček. „Zahájili jsme kroky, které by měly vést ke zvýšení bezpečnosti českých občanů ve Skotsku.“

Příslušný odbor ministerstva pověřil, aby se spojil se skotskou stranou. „Předpokládám, že fanoušci Sparty budou chtít tým podpořit. Chtěl bych je vyzvat, aby návštěvu Skotska zvážili a dobře promysleli,“ řekl ministr.

Britská média: Urážky vůči Kamarovi zastínily prohru Rangers

„Dopisem jsem se také obrátil na skotského ministra vnitra a požádal ho, aby jeho podřízené složky věnovaly pozornost bezpečnosti českých občanů na území Skotska. To mohou být fanoušci, turisté, ale i lidé na pracovních cestách,“ podotkl Hamáček.

Po čtvrteční porážce Rangers na Letné tamní média obvinila sparťanské publikum z rasistického chování vůči finskému záložníkovi tmavé pleti Glenu Kamarovi.

V hledišti však byly jen děti od šesti do čtrnácti let, které se žádných xenofobních projevů nedopustily. Pokud atmosféru chvílemi něco připomínalo, tak asi hukot jako ve včelím úlu.

Evropská liga: Sparta vs. Rangers

Fotbalisté Sparty slaví gól do sítě Glasgow Rangers.

Všechno začal Kamarův právník a aktivista Aamer Anwar, který si popletl dětské vřeštění s rasistickým hučením. Přitom v Praze vůbec nebyl.

Po zápase, který Rangers prohráli 0:1, v médiích tvrdil, že publikum na Kamaru kdykoli se dotkl míče rasisticky bučelo, což zaměnil za projevy nevole směrem nejen ke Kamarovi, který byl v závěru po druhé žluté kartě vyloučen.

Hostující trenér Steven Gerrard bezprostředně po utkání na tiskové konferenci na otázku britského reportéra, zda slyšel projevy rasismu, řekl, že si vůbec ničeho nevšiml.

Kouč Rangers otočil. Nejdřív neslyšel nic, pak najednou ano. A tlačí na potrestání

Trenér Glasgow Rangers Steven Gerrard podává míč Tomáši Wiesnerovi ze Sparty.

Na tón britských médií „najel“ až druhý den po příletu do Skotska. „Pustil jsem si záznam se zvukem a slyšel to,“ prohlásil Gerrard.

Rangers i Gerrard obviněním z rasismu maskovali svou neschopnost na hřišti, kdy se za celé utkání téměř vůbec nedostali do šance.

Sparta se proti komentářům ze Skotska tvrdě ohradila a zastala se dětských fanoušků. Trenér Pavel Vrba i hráči si podporu od téměř jedenácti tisíc dětí nemohli vynachválit. 

Poradce skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley, který se v médiích projevuje rovněž jako aktivista, označil Čechy „zkažené ovoce“.

Následoval krok ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, který si v pondělí předvolal britského velvyslance v Česku Nicka Archera. Důvodem byly urážky dětského publika ze skotské strany.

Ambasadora vyzval, aby tlumočil skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o jednoznačné distancování.

Jan Hamáček

„Věřím, že britská strana vyslyší výzvu a bude se distancovat od těch výroků. Očekávám, že se omluví i skotská fotbalová asociace,“ řekl k Bartleyho vyjádření Hamáček.

Obrovský problém s Rangers měla v březnu už Slavia, když je vyřadila v osmifinále Evropské ligy.

Kamara za rozhodnutého stavu obvinil slávistického obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky a po zápase ho brutálně fyzicky napadl.

Disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA) uvěřila nepodloženému obvinění a Kúdelovi zastavila činnost na deset utkání v mezinárodních zápasech. Kúdela podal odvolání až k Mezinárodnímu sportovního tribunálu v Lausanne (CAS), i když si trest už odpykal.

Případ Kúdela a Kamara na Spartě očima právníka: Čirá politika, aktivismus

Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Když nastoupil na Spartě, čelil projevům nevole. Když obdržel červenou kartu, dětské publikum to doprovodilo jásotem. Podle skotské strany to byl rasismus.

4. října 2021

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...