Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rangers - Sparta 2:1, zlepšení po úvodu hrůzy nestačilo, postup se vzdaluje

Sparťané v hloučku po inkasovaném gólu od Rangers. foto: Reuters

Sparťanští fotbalisté si komplikují snahu o průnik do jarní fáze Evropské ligy. Na stadionu glasgowských Rangers sice po příšerném prvním poločase zabrali, ale na vyrovnání to bylo málo. Nebezpeční byli až v poslední půlhodině po nástupu Haraslína, který snížil. Předtím skórovali Danilo a Cantwell.
  22:58aktualizováno  23:04

Sparta se po čtvrtém kole propadla na třetí místo, Rangers mají o tři body víc. Vedoucí Betis, který hostí na konci měsíce na Letné, dokonce o pět.

Důležitý duel ve skotské metropoli nezvládla, prospala úvodní dějství. Když do druhého trenér Priske vystřídal chybujícího Gomeze a nevýrazného Olatunjiho, přišlo mírné zlepšení. Po nástupu uzdraveného Haraslína, jenž na trávník vyběhl zhruba po hodině hry, dokonce v 77. minutě po pěkné akci s Preciadem vydřela snížení.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Víc už však sparťané nesvedli.

Haraslín se snažil, ale jeho dva nebezpečné pokusy gólem neskončily. Nejdřív skákavou ranou těsně minul, v závěru pak po tvrdé střele musel zasáhnout gólman Butland. Rangers se nicméně nenechali zatlačit, tlak ani vyrovnání nedopustili.

„Chci poděkovat klukům za to, jak se s nepříznivým stavem poprali a jak se ve druhém poločase zvedli. Jsem na ně pyšný,“ řekl České televizi bezprostředně po zápase Priske.

Rangers ale Spartu v kultovním Ibrox Parku hlavně v první půli jasně přehráli.

V dechberoucí atmosféře nebylo před přestávkou výjimkou, že se hosté nezvládali dostat přes půlku. Srazily je dva rychlé góly po zbytečných chybách.

Nejdřív obránce Gomez, jenž zastoupil zraněného Panáka, se nechal obrat na velkém vápně Danilem, který vystihl přihrávku na Vindahla. Gomez padl na trávník, hned jej přiběhl utěšovat Zelený, ale bez účinku.

Lukáš Haraslín (vpravo) a Angelo Preciado slaví gól proti Rangers.

O několik minut později totiž Rangers slavili znovu a opět po akci přes Gomeze. Bývalý slávista Sima sklepl nákop Danilovi, ten viděl volného Cantwella, jenž před nešťastným sparťanským stoperem zasekl míč na střed a obstřelil gólmana.

Vindahl už to nevydržel, vyšel daleko z brány, okřikoval spoluhráče. Svolal je na půlicím kruhu do kroužku, snažil se je probrat. Bouřící skotské tribuny v té chvíli ocenily sparťanské chování bučením.

„Byl to pro Gomeze nesmírně těžký zápas. Ano, chyboval, ale každý mladý hráč potřebuje zkušenosti z evropských pohárů a je má odpovědnost, že jsem ho dal do základní sestavy. Musí se z toho poučit,“ uvedl Priske.

Danilo Pereira z Rangers dává gól Spartě.

Vášniví fandové ocenili akrobatické zakončení Cantwella, který mohl chvíli před pauzou zvýšit, když po Gomezove podklouznutí sprintoval na Vindahla, ale tentokrát nedal. Danilo po Sörensenově nejistém odkopu trefil tyč.

„Když předvedete takový poločas, je složité se zvednout. Zahodili jsme pětačtyřicet minut a ztratili šanci na zisk důležitých bodů. Situace ve skupině je teď náročnější, ale věřím, že pořád můžeme postoupit,“ dodal Priske.

Sparťané nezvládli reagovat, nedali si víc přihrávek za sebou. Gomez nechtěl balon, podle řeči těla si nevěřil a nepřekvapilo, když jej Priske o půli stáhl. Wiesner nastoupil na levou stranu, Zelený se stáhl na stopera, do středu pole naskočil Laci.

Ten zakončil první kloudnou sparťanskou akci po zhruba hodině, z druhé vlny po centru Haraslína hlavičkoval v pádu mimo.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!