Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Real byl v Lize mistrů blízko vyřazení, Porto postoupilo přes Basilej

Sport

  23:17
PORTO/MADRID - Čeští fotbalisté Tomáš Vaclík a Marek Suchý si čtvrtfinále Ligy mistrů nezahrají. Jejich Basilej v odvetě osmifinále prohrála 0:4 na hřišti Porta a vzhledem k remíze 1:1 v prvním duelu vypadla.

Cristiano Ronaldo z Realu (v bílém) a Joel Matip z Schalke bojují o míč foto: ČTK

Spolu s Portem prošel dál Real Madrid, který po úvodní výhře 2:0 prohrál doma se Schalke 3:4, ale vydřel postup. Dvěma góly se o to postaral Cristiano Ronaldo, který se s 78 brankami stal nejlepším střelcem historie evropských pohárů, když překonal rekord Raúla.

Basilej v Portu nastoupila bez potrestaného Suchého a obraně švýcarského celku hodně chyběl, jelikož si domácí vytvářeli velký tlak. Ti se navíc prosadili hned z první střely na branku, když Brahími precizně zahrál přímý kop z 19 metrů přesně přes zeď k tyči a nedal tak Vaclíkovi v brance sebemenší šanci.

Odvety osmifinále Ligy mistrů

Real Madrid - Schalke 04 3:4 (2:2)

Branky: 25. a 45.+1 C. Ronaldo, 53. Benzema - 40. a 84. Huntelaar, 20. Fuchs, 57. Sané. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Ronaldo, Coentrao - Neustädter. Diváci: 60.000. První zápas: 2:0, postoupil Real.

FC Porto - Basilej 4:0 (1:0)

Branky: 14. Brahimi, 47. Herrera, 56. Casemiro, 76. Aboubakar. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Marcano - Gashi, Gónzalez, Samuel, Safari. ČK: 90. Samuel (Basilej). Diváci: 43.108. První zápas: 1:1, postoupilo Porto.

Porto nezastavila ani smolná situace, kdy se brankář Fabiano srazil se spoluhráčem Danilem, který musel být ze hřiště odnesen na nosítkách rovnou do sanitky.

Definitivně pak rozhodl jen dvě minuty po změně stran Herrera, který dostal před vápnem hodně prostoru k přesnému zamíření a technickou střelou se znovu trefil přesně k tyči. Plachtící Vaclík si na míč sáhl, ale už ho konečky prstů nedokázal vytěsnit.

A že mají hráči Porta dobré střely z dálky, potvrdil i Casemiro, který dalším parádním přímým kopem znovu nedal Vaclíkovi šanci. Vaclíkovu noční můru pak další tvrdou střelou do šibenice završil Aboubakar. Vystřelil tak Portu nejvyšší výhru ve vyřazovací fázi LM. Jeho dosavadním rekordem bylo 3:0 z finále v roce 2004.

Real v souboji se Schalke potvrdil, že není v ideální psychické pohodě a zejména v obraně „hořel“. Ve 20. minutě zůstal nepokrytý Fuchs, kterému přepustil míč Huntelaar, a německý bek propálil brankáře Casillase, jenž nastoupil ke 146. utkání LM a vyrovnal tak rekord Xaviho.

Královský celek však má Ronalda, který znovu ukázal, jak skvělý výběr místa má ve vápně. Při rohovém kopu byl sice těsně bráněn, ale včasným úkrokem vzad získal prostor a hlavou srovnal.

Nejlepší střelci Ligy mistrů

9 - Luiz Adriano (Šachtar Doněck), 8 - Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 6 - Sergio Agüero (Manchester City), Edinson Cavani (PSG), Karim Benzema (Real Madrid)

Schalke však stále zlobilo, Huntelaar trefil břevno a vzápětí úspěšně dorážel střelu, kterou Casillas nedůrazně vyrazil. Ronaldo ale ještě do poločasu znovu odpověděl, když si ve vápně skvěle naběhl na centr Coentraa. Byla to pro něj už 41. soutěžní branka v této sezoně.

Portugalský bek Coentrao byl i u následné branky Benzemy hned po změně stran, ale Schalke udržel ve hře teprve devatenáctiletý německý útočník se senegalskými kořeny Leroy Sané, který při svém debutu v LM mířil přesně hned svou první střelou v soutěži. Navíc šest minut před koncem se podruhé trefil Huntelaar a Schalke tak chyběl jediný gól k postupu.

Real nakonec postupový výsledek uhájil a může tak stále být prvním týmem v historii, který obhájí titul v LM. Teprve podruhé však doma v elitní klubové soutěži dostal čtyři góly, předtím to bylo jen od Bayernu v roce 2000, a přišel tak o šanci vytvořit nový rekord v počtu výher v LM v řadě. Nyní se s 10 výhrami dělí o rekord právě s Bayernem.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč